CNCD a amendat Automobil Clubul Român pentru conţinutul misogin al unei campanii pentru folosirea centurii de siguranţă

Data publicării:
boobs2-centura

Sancţiunea vine după ce Coaliţia pentru Egalitate de Gen a semnalat că mesajele şi imaginile pe care le promovează această campanie lezează dreptul la demnitatea personală a femeilor din cauza conţinutului misogin al acestora, anunţă Asociaţia Front.

Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Asociaţia pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja şi Asociaţia Front au depus în luna decembrie 2014 o petiţie împotriva Automobil Clubul Român şi Publicis România semnalând că această campanie le pune pe femei într-o situaţie degradantă, umilitoare şi are un caracter pornografic care nu are nicio legătură cu siguranţa rutieră şi măsurile de respectare a acestora.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen a sesizat că în clipul de promovare a campaniei se face o trecere în revistă a tipurilor de bust feminin, corelându-le cu fructe sau legume, în funcţie de formă sau mărime. În plus, femeile sunt încurajate să se fotografieze purtând centura, pentru a contribui la „sensibilizarea” bărbaţilor.

Potrivit hotărârii Consiliului Director al CNCD pentru „a realiza o campanie de conştientizare a importanţei purtării acestui dispozitiv de siguranţă, nu este nevoie să pui o categorie de persoane, respectiv femei, într-o situaţie jenantă, degradantă, explicitând prin obiecte şi gesturi bustul acestora (...). În stabilirea cuantumului amenzii contravenţionale s-a avut în vedere modul în care s-a realizat clipul de conştientizare a purtării centurii de siguranţă, respectiv folosirea de obiecte şi gesturi cu tentă sexuală, prin care femeia este pusă într-o situaţie degradantă”.

Din Coaliţia pentru Egalitate de Gen fac parte 10 organizaţii non-guvernamentale: Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen - A.L.E.G., Asociaţia pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja, Asociaţia Front, Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen Filia, Asociaţia EMA, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO) şi Asociaţia Plural.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri