Dieselgate | VW a semnat acordul de despăgubire din SUA

Data actualizării: Data publicării:
Debate Over Vehicle Emissions Intensifies As Volkswagen Scandal Widens

Volkswagen a anunțat vineri că a încheiat un acord pentru plata a 1,208 miliarde de dolari (1,076 miliarde euro) pentru a rezolva reclamațiile concesionarilor din SUA privind scandalul „Dieselgate”, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Debate Over Vehicle Emissions Intensifies As Volkswagen Scandal Widens
Foto: Guliver/GettyImages

Proiectul de acord a fost prezentat de avocatul concesionarilor și trebuie aprobat de judecătorul Charles R. Breyer, care prezidează procedurile federale Litigii Multi District referitoare la sectorul diesel, conform unui comunicat al companiei auto. 

Potrivit acordului, Volkswagen va plăti în total o sumă maximă de 1,208 miliarde de dolari, efectiv, concesionarilor, pentru a oferi beneficii adiționale în vederea rezolvării problemelor din trecut, pentru drepturile prezente și viitoare rezultate din deprecierea valorii francizelor. 

Părțile au anunțaseră un acord de principiu în 25 august. 

Conform celor stabilite, acordul nu este destinat a se aplica sau a afecta Volkswagen în afara SUA, unde elementele juridice și faptice privind autoturismele TDI sunt diferite, menționează comunicatul. 

Pe 28 iunie, producătorul auto a acceptat să plătească 14,7 miliarde dolari (13,1 miliarde euro) clienților din Statele Unite pentru a rezolva scandalul motoarelor trucate. 

Cu două luni înainte, Volkswagen stabilise cu autoritățile din SUA să despăgubească cu 5.000 de dolari (4.500 euro) fiecare client cu un autovehicul cu motor trucat, din totalul celor 482.000 afectate. 

„Dieselgate”, scandalul legat de emisiile motoarelor diesel ale grupului Volkswagen, a împlinit pe 21 septembrie un an, perioadă în care producătorul german a fost trimis în tribunale și s-a concentrat pe „curățarea” imaginii sale atât în fața acționarilor cât și a clienților din SUA și Europa. 

Volkswagen a înregistrat în urmă cu un an o scădere de 18,6% la bursă, cea mai mare din ultimii șase ani, după ce a recunoscut că a manipulat datele privind emisiile poluante, fiind acuzat de agenția americană de mediu EPA de falsificarea emisiilor la o serie dintre modelele sale. 

Grupul auto a recunoscut că frauda vizează 11 milioane de autovehicule la nivel mondial și a anunțat provizioane pentru costurile derivate din scandal. 

Volkswagen s-a angajat să deruleze un „plan de acțiune” în Uniunea Europeană privind repararea autovehiculelor afectate de scandalul emisiilor, până în 2017, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat din 22 de septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri