Importurile de mașini second hand depășesc întreaga producție auto a României

Data actualizării: Data publicării:
targ masini second hand

În acest an ar putea fi inmatriculate peste 500.000 de mașini second hand, potrivit estimărilor lui Gabriel Sicoe, președinte al Asociației Constructorilor de Automobile din România. Cifra depășește întreaga producție de autoturisme a României, de la Dacia-Renault și Ford.

parc masini ocazie second hand

Peste 500.000 de mașini la mâna a doua aduse din import ar putea fi înmatriculate în acest an în România, în timp ce numărul celor noi va fi de cinci ori mai mic, a estimat miercuri Gabriel Sicoe, noul președinte al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), potrivit Agerpres.ro.

"Față de peste 300.000 de mașini second hand înmatriculate în România, din import, în anul 2016, estimăm o cifră de cel puțin 500.000 de mașini second hand, din import, anul acesta. (...) Pe piața de mașini noi deja se înregistrează diminuări la anumite modele care sunt puternic concurate de mașinile second hand din import, cu vechime de peste opt ani, care sunt la două-trei mii de euro. (...) Deci piața de autovehicule noi din România, care a fost la 130.000 de mașini anul trecut, nu cred că va depăși 100.000 anul acesta", a declarat Sicoe în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în localitatea argeșeană Bascov.

În opinia sa, o reechilibrare a pieței s-ar putea face prin susținerea achiziției de automobile noi și adoptarea unor măsuri de descurajare a importurilor de mașini uzate.

"Noi am participat, împreună cu producătorii și importatorii, la reuniunile grupului de lucru organizat de Ministerul Mediului și Administrația Fondului de Mediu, am făcut propuneri în consecință atât pentru promovarea rapidă, operativă a programului de stimulare a mașinilor noi, cât și pentru lansarea unor măsuri de tehnice, fiscale, pentru diminuarea — că nu putem să stopăm — importurilor de mașini de ocazie", a precizat președintele ACAROM.

El a subliniat, totodată, că importul de automobile uzate nu aduce niciun fel de beneficiu financiar statului român.

"Calcul financiar estimativ, pentru o mașină nouă din import care se înmatriculează în România, statul încasează circa 3.000 de euro, reprezentând TVA și impozit pe profit. Pentru o mașină nouă produsă în România (...), statul încasează la buget 3.500 de euro. Pentru o mașină second hand adusă pe persoană fizică, statul încasează la buget zero euro", a explicat Gabriel Sicoe.

Adunarea generală anuală a ACAROM, desfășurată miercuri la Bascov, în județul Argeș, l-a validat pe Gabriel Sicoe, anterior vicepreședinte, în funcția de președinte — director general, rămasă vacantă după decesul fondatorului asociației, Constantin Stroe. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri