Prima maşină electrică românească ar urma să fie scoasă pe piaţă în 2018

Data publicării:
masina interior sofer volan condus - GettyImages - 10 iulie 2015

 

FOTO: Gulliver / Getty Images

"Mâine (n.r. vineri) vom supune planul de costuri şi graficul de lucru pentru realizarea formei finale a acestei maşini care va funcţiona pe baza de pile de combustie. În acest sens urmează să-i mărim autonomia la 300 de kilometri şi ne propunem să o producem în scop utilitar. Pentru primarii şi pentru alte servicii publice. Vrem să-i îmbunătăţim şi design-ul, lucrăm cu firme mici în acest sens. Staţiile de alimentare vor fi asigurate de ICSI Râmnicu Vâlcea", a precizat Ştefănescu.

"Lupul electric" a fost creat în anul 2012 de către cercetătorii vâlceni iar în prezent are aspectul unei autoutilitare, cu o autonomie de 180 de kilometri.

Pentru a i se mări autonomia de parcurs, bateria este încărcată de o pilă de combustibil cu hidrogen. Bateriile sunt în carcasa maşinii, pe podea. În dubă sunt sistemele energetice electrice de conversie a energiei de la pilă pentru baterii şi rezervorul de hidrogen. În prezent greutatea 'lupului' este de 500 de kilograme. INC-DTI - ICSI Râmnicu Vâlcea a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina 'G' Râmnicu Vâlcea, că o instalaţie pilot industrial-experimentală.

Cercetările efectuate au fost finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele şi valorificarea ei la proiectarea şi construcţia uzinei de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. În anul 1991, Uzina 'G' a fost reorganizată că Institut de Criogenie şi Separări Izotopice, care în anul 1996 a fost acreditat că unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.

În ultimii ani, ICSI Râmnicu Vâlcea a dezvoltat un amplu program intern de promovare a inovării ştiinţifice şi tehnologice prin care se urmăreşte valorificarea rezultatelor în producţie prin transfer tehnologic şi orientarea activităţilor către cerinţele societăţii. Prin apartenenţa României la Uniunea Europeană şi în contextul eforturilor de integrare în Spaţiul European de Cercetare, ICSI Râmnicu Vâlcea urmăreşte că obiectiv prioritar creşterea participării comunităţii ştiinţifice la programele de cercetare şi dezvoltare ale Comunităţii Europene.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri