Programul „Prima Mașină” începe cu amânări. Cât de avantajos este față de un credit standard

Data publicării:
masina noua

Anunţat să înceapă pe 1 noiembrie, programul Prima Maşină este deocamdată un proiect doar pe hârtie. Nici o bancă nu a lansat încă produsul de creditare ce are garanţia statului şi prin care persoanele de până în 35 de ani pot obţine un împrumut de 50.000 de lei, pentru a-şi cumpăra un autovehicul nou.

Băncile trebuie să îşi implementeze softuri speciale şi asta ar putea dura până la 3 luni”, spune Dragoş Nechifor, broker de credite.

Specialiştii auto sunt chiar sceptici în ceea ce priveşte succesul programului.

„Nu cred că putem să aşteptăm de la această iniţiativă o mare revigorare a pieţei auto româneşti”, consideră Dan Vardie, consultant al pietei auto.

Cei care accesează programul nu pot cumpăra maşini mai scumpe de 13.000 de euro, chiar dacă au avans mai mare. Întreaga procedură de obţinere a creditului este însă una destul de anevoioasă.

În primă fază, clientul merge la bancă pentru la a afla la ce sumă se încadrează. Depune dosarul cu actele care dovedesc veniturile, iar apoi primeşte o preaprobare financiară. După ce îşi alege maşina şi semnează un antecontract duce documentele la bancă pentru a lua aprobarea finală. Dosarul ajunge la Fondul de Garantare, iar odată aprobat se poate semna şi contractul de credit. Întreaga procedură poate dura peste o lună.

Dacă clientul doreşte o aprobare rapidă şi mai multă flexibilitate atunci un leasing ar putea fi soluţia potrivită. S-a ajuns în medie la 3 zile pentru aprobare, iar în privinţa creditului bancar în medie 2 săptămâni, chiar şi o lună”, declară Melania Hăncilă, analist financiar.

Creditul la Prima Maşină are avantajul unui împrumut cu un avans de doar 5%, de 4 ori mai puţin faţă de produsele de creditare standard. La final, costul este mai mic. Rata lunară ajunge să fie cu cel puţin 10% mai redusă decât în cazul unui credit standard.

Diferenţe între "Prima Maşină" şi creditul standard, valoare împrumut: 50.000 lei

Prima Maşină:

avans: 5%

DAE: 4,91%;

rată lunară: 938 lei

Credit auto:

avans: 20%

DAE: 6,86%;

rată lunară: 969 lei

Credit de nevoi personale:

avans: 20%

DAE: 8,89%;

rată lunară: 1008 lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri