Revoluția RCA. Legea va fi modificată, ASF anunță controale

Data publicării:
ACCIDENTE RCA GETTY IMAGES-2

A venit vremea ca și ASF să se miște pentru că polițele RCA s-au scumpit accelerat si o să o ţină tot aşa şi la anul. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că va demara controale la firmele de asigurări. Legea referitoare la asiguările obligatorii va fi şi ea modificată, pentru ca şoferii să nu mai plătească atât de mult şi să poată primi despăgubirile mai repede, în caz de accident.

Sunt câteva prevederi care se referă direct la transportatori, cei care s-au revoltat în urma scumpirii exagerate a asigurărilor, dar sunt şi idei pentru asigurările obişnuite.

ASF anunţă că vrea să introducă un sistem de decontare directă. Asta înseamnă că păgubitul poate să-şi ia banii de la propria firmă cu care a încheiat RCA, după care asiguratorii să se deconteze intre ei. Practic astfel s-ar descuraja încheierea asigurării RCA exclusiv pe criteriul prețului cel mai mic.

Firmele cu tarife mici sunt și cele care acordă cel mai greu despăgubirile. Și de această problemă s-ar lovi direct asiguratul, dacă ar fi să își recupereze banii direct de la firma pe care a contractat-o.

O altă idee ar fi de a introduce un sistem de asociere între mașină și șofer. O poliţă pe vehicul şi conducător, prin declararea persoanei care va conduce.

Nu e clar cum se va face. Dar sistemul are o aberație acum. De pildă, un șofer cu experiență și cu asigurare de ani de zile are acele reduceri față de tariful de bază, prin acel sistem bonus malus. Dacă își ia o mașină nouă nu mai beneficiază de reducere, o ia de la zero, cu toate că el nu a avut incident în trafic o gramadă de vreme.

O idee ceva mai neclară a ASF este de a introduce monitorizarea in trafic. Nu e clar dacă va fi doar pentru transporatori sau pentru tot sistemul de asigurări. În alte țări, amenzile pentru viteză sau alte contravenții în trafic duc la creșterea asigurării.

Pentu moment sunt doar câteva idei să vedem cu rezultate vor fi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri