Revoluție | Cinci giganți auto, alianță pentru motoare pe hidrogen

Data actualizării: Data publicării:
hydrogen

Un grup de 13 companii din energie, transport și industrie anunță lansarea, la Davos (Elveția), a unei inițiative globale intitulată Consiliul Hidrogenului, care își propune să promoveze soluțiile energetice pe bază de hidrogen, se arată într-un comunicat de presă al Alstom, unul dintre membrii noii entități.

hydrogen

Potrivit sursei citate, Consiliul Hidrogenului, reunit pentru prima oară în această săptămână la Davos, este format din 13 directori generali și președinți ai unor companii din diferite sectoare industriale și din sectorul energetic.

Societățile internaționale implicate noul proiect sunt, în prezent: Air Liquide, Alstom, Anglo American, BMW Group, Daimler, Engie, Honda, Hyundai, Kawasaki, Royal Dutch Shell, The Linde Group, Total și Toyota.

„Hidrogenul este o sursă de energie cu numeroase utilizări și caracteristici favorabile, deoarece nu emite deloc CO2 când este utilizat ca sursa de energie curată sau combustibil curat, și poate juca un rol important în tranziția la un sistem energetic curat, cu emisii reduse de carbon. Cu ocazia acestei lansări, membrii «Consiliului Hidrogenului» și-au reafirmat intenția de a-și accelera investițiile semnificative în dezvoltarea și comercializarea din sectoarele hidrogenului și pilelor de combustie. Totalul estimat al acestor investiții se ridică, în prezent, la 1,4 miliarde de euro/an”, se menționează în comunicatul citat.

Consiliul Hidrogenului este condus de către doi copreședinți din țări și sectoare diferite, reprezentate de Air Liquide și Toyota.

„Acordul de la Paris din 2015 pentru combaterea schimbării climatice reprezintă un pas important în direcția cea bună, însă necesită acțiuni în mediul de afaceri pentru a transforma acest angajament în realitate (...) Avem nevoie ca autoritățile publice să susțină hidrogenul prin acțiuni proprii, de exemplu prin programe de investiții în infrastructuri la scară largă. Apelul nostru de astăzi către liderii mondiali este să ne angajăm în promovarea hidrogenului pentru a putea, împreună, să îndeplinim obiectivele climatice comune și să susținem mai puternic ecosistemul emergent bazat pe hidrogen”, susține Benoît Potier, CEO al Air Liquide.

La rândul său, președintele Toyota, Takeshi Uchiyamada, este de părere că este nevoie de colaborare din partea autorităților publice și a entităților din industrie pentru promovarea tehnologiei bazate pe hidrogen și a beneficiilor aduse pentru întreaga lume.

„Consiliul Hidrogenului va da dovadă de o atitudine de lider responsabil în promovarea tehnologiei bazate pe hidrogen și a beneficiilor sale pentru întreaga lume. Va încerca să obțină colaborare, cooperare și înțelegere din partea autorităților publice și a entităților din industrie și, cel mai important, din partea publicului (...) Consiliul Hidrogenului își propune să încurajeze activ această tranziție”, subliniază Uchiyamada. 

„În Europa, sectorul transporturilor este în prezent al doilea mare producător de emisii. Transportul feroviar este cea mai curată și mai sigură formă de transport în comun și este necesar să devină și mai ecologic. Tracțiunea pe bază de hidrogen reprezintă o revoluție, deoarece produce zero emisii. Sunt mândru să fac parte din Consiliul Hidrogenului pentru a dezvolta și mai mult această tehnologie care va schimba radical transporturile”, spune Poupart-Lafarge, CEO Alstom.

Un raport denumit „How Hydrogen empowers the energy transition”, comandat de Consiliul Hidrogenului, detaliază potențialul hidrogenului în viitor și conturează viziunea Consiliului și acțiunile-cheie pe care le consideră fundamentale și pe care factorii de decizie politică ar trebui să le implementeze pentru a valorifica pe deplin și a crește contribuția hidrogenului la tranziția energetică.

Membrii Consiliului Hidrogenului reprezintă împreună venituri totale de 1,07 mii de miliarde de euro și 1,72 milioane de angajați în întreaga lume.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri