Timbrul de mediu, eliminat cu începere din 1 ianuarie 2017

Data publicării:
masina second hand

PSD, partidul al cărui parlamentari au promovat eliminarea taxei auto, promite compensări fiscale pentru industria de profil.

masina second hand

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, în calitate de for decizional, eliminarea timbrului de mediu, în pofida opoziției producătorilor din industria auto (Dacia Renault, Ford), care au avertizat anterior că astfel sunt puse în pericol 15.000 locuri de muncă. Președintele PSD, la inițiativa căruia a fost aprobat proiectul de lege într-un timp record de doar două săptămâni, a promis industriei auto un pachet de măsuri fiscale care să compenseze pierderile reclamate. Propunerile ar fi introducerea unei noi suprataxe în prețul carburanților și majorarea impozitelor locale plătite de proprietarii vehiculelor.

Dacă președintele Klaus Iohannis va promulga proiectul avizat de parlamentari, taxa este eliminată din 1 ianuarie 2017.

Plenul Senatului a aprobat documentul în procedură de urgență, după ce comisia de buget întocmise, la fel de rapid, raportul de admitere, în pofida unui impact bugetar calculat de Ministerul de Finanțe la circa 1,6 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB.Proiectul inițiat de PSD prevede eliminarea timbrului de mediu, iar, luni, când a fost dezbătut în comisia de buget și finanțe a deputaților, reprezentanții industriei auto au arătat că doar forma și modul de aplicare a taxei au fost găsite în neregulă de Curte de Justițe a Uniunii Europene, nu și principiul acesteia, iar taxa care are drept scop combaterea poluării ar trebui menținută.

Reprezentanții industriei au avertizat că eliminarea timbrului mediu va avea ca efect scăderea producției autohtone cu 20-30%, punând astfel în pericol circa 15.000 locuri de muncă din cele peste 200.000 din domeniu. Producătorii au mai arătat că anul trecut au fost înregistrate circa 2.000 de decese ca urmare a emisiilor de noxe produse de automobile, iar eliminarea timbrului de mediu va descuraja achiziția de autovehciule cu grad scăzut de poluare.

La votul din Camera Deputaților, liderul PSD, Liviu Dragnea, a transmis însă industriei auto că pierderile reclamate vor fi compensate printr-un "pachet de măsuri fiscale" pe care l-ar pregăti social-democrații.

Înmatriculările de autoturisme în România au crescut în prima jumătate a acestui an cu 19,2% ale acestui an faţă de primele şase luni ale anului trecut, până la 175.317 de unităţi, potrivit datelor publicate în luna august 2016 de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Înmatriculările sunt dominate de autoturismele second hand aduse din străinătate, în timp ce maşinile noi reprezintă doar în jur de 20% din total. În primul semestru al anului trecut au fost înmatriculate 147.139 de autoturisme. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri