8 implanturi la limita dintre om și mașină

Data publicării:
implant luminos foto facebook grindhouse wetware
Foto: Facebook/Grindhouse Wetfare

De la aplicații de măsurare la dispozitive „wearable” (care pot fi purtante, n.red.), mulți dintre noi sunt deja „echipați” cu o gamă largă de gadget-uri care ne ajută să colectăm date despre obiceiuri și sănătate pe care le folosim pentru a ne îmbunătăți stilul de viață. Au apărut însă și grupuri care duc integrarea tehnologică mai departe, care promovează transformările fizice și optează pentru „biohacks” (implanturi de microcipuri cu diverse funcții, n.red.), scrie Digital Trends, care prezintă opt dintre cele mai populare astfel de implanturi.

implant luminos foto facebook grindhouse wetware
Foto: Facebook/Grindhouse Wetfare

Implantul pentru testarea sângelui

cip analiza sange foto Digital Trends
Foto: Digital Trends

Cercetătorii de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne au dezvoltat un dispozitiv implantabil pe care speră să îl folosească pe post de „laborator personal de testare a sângelui” în viitor. Implantul utilizează cinci senzori, un transmițător radio și un sistem de alimentare de bază. Fiecare senzor este acoperit cu o enzimă specifică, permițând dispozitivului să monitorizeze substanțele din corp. Implantul este reîncărcat prin pielea pacientului printr-un plasture de baterie externă.

Odată ce sângele a fost analizat, implantul transmite aceste date prin Bluetooth. Aceste informații pot fi apoi trimise unui medic printr-o rețea celulară pentru analize ulterioare. Dispozitivul se află încă în faza de prototip, deși cercetătorii consideră că unitatea va fi disponibilă publicului larg în următorii câțiva ani.

Implantul pentru „a auzi culori”

217674-Neil-Harbisson_2853698k
Foto: Neil Harbisson

Artistul Neil Harbisson este cunoscut ca primul cyborg oficial din lume, după ce Guvernul de la Londra i-a permis, în 2004, să apară în fotografia din buletin cu antena sa craniană. Harbisson s-a născut cu acromatopsie - incapacitatea de a distinge toate culorile sau doar o parte din ele. Experimentul antenei umane a început ca o modalitate pentru artist de a-și extinde percepția asupra culorii dincolo de această limită de gri. În cele din urmă, Harbisson și echipa sa au dezvoltat un software capabil să transpună culorile în vibrații folosind o extensie a camerei montate pe cap. Inițial, Harbisson a purtat acest material destul de voluminos într-un rucsac și purta pur și simplu o pereche de căști pentru a auzi culorile.

EyeBorg

camera in ochi foto digital trends
Foto: Digital Trends

Proiectul EyeBorg aparține regizorului Rob Spence, care a dorit să poată oferi o experiență „prin ochii realizatorului”. Spence a realizat proiectul prin colaborarea cu specialistul Phil Bowel, care a proiectat o cameră care se potrivește perfect pe retină. Apoi, o echipă de ingineri de la RF Links, o companie specializată în proiectarea de rețele de radiofrecvențe wireless, a creat un transmițător pentru cameră. Echipa lucrează acum la o cameră care să arate exact ca un ochi uman.

Simțul Nordului

simtul nordului digital trends
Foto: Digital Trends

Simțul nordului a fost creat de Cyborg Nest și este un „exo-sens”, adică unitatea este implantată pe suprafața pielii. Compania recomandă atașarea unității(cipului, n.red.) în mod specific pe partea superioară a pieptului. Odată implantat, are un singur scop - dispozitivul vibrează ușor ori de câte ori purtătorul este cu fața spre nordul magnetic.

Biomagneți

Biomagneții  - cel mai popular trend în biohacking. Acest tip de modificare fizică implică implantarea unor magneți cilindrici sau în formă de disc care oferă oamenilor modalități alternative de a interacționa și de a simți mediul înconjurător. Odată introduse sub piele (în mod ideal, de-a lungul vârfurilor degetelor sau palmelor), aceste ușoare reacții stimulează terminațiile nervoase tactile. În timp ce magneții mai mici sunt ideali pentru senzațiile tactile, magneții mai mari sunt preferați atunci când vine vorba de ridicarea efectivă și interacțiunea cu obiectele magnetice.

Implanturile RFID și NFC

Implanturile RFID - Radio-Frequency Identification (identificare prin frecvență radio) și NFC - Near Field Communication (comunicare prin câmp de proximitate) sunt un alt biohack popular. Majoritatea persoanelor aleg aceste implanturi plasate pe spatele mâinii, direct între degetul mare și degetul arătător sau de-a lungul încheieturii mâinii. Această tehnologie particulară este una dintre modificările cel mai eficiente - odată inserate pot fi folosite pentru o serie de scopuri de identificare, printre alte funcții. Aceste chip-uri pot înlocui multe dintre cheile și parolele noastre, permițându-ne să deblocăm uși, porni vehiculele și chiar să ne conectăm la computere și dispozitive inteligente.

Circadia

În 2013, Tim Cannon, „cyborg” și cofondator al companiei Grindhouse Wetware, și-a implantat în braț un dispozitiv Circadia 1.0, care poate măsura temperatura. Cannon speră ca versiunile mai avansate ale implantului să poată transmite aceste informații unor aparate inteligente, permițând aparatelor smart să reacționeze la temperatura corpului utilizatorului.

Bioluminescență

Deși foarte populare printre pasionații de modificări fizice, singura funcția a acestor implanturi este aceea de a emite bioluminescență folosind o serie de LED-uri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri