Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății. Sexul oral duce la dezvoltarea unei bacterii periculoase

Data actualizării: Data publicării:
gonoree shutterstock
Foto: Shutterstock

Sexul oral și un declin al folosirii prezervativului contribuie la răspândirea unei forme periculoase a microbului care provoacă gonoreea, scrie BBC, care citează date ale Organizației Mondială a Sănătății.

gonoree shutterstock
Foto: Shutterstock

Gonoreea este o boală contagioasă și se transmite prin act sexual neprotejat, atât vaginal, cât şi oral sau anal, fiind catalogată drept boală cu transmitere sexuală.

Neisseria gonorrheae este bacteria responsabilă de apariţia gonoreei. A fost descoperită în anul 1879 de către biologul Albert Neisser, fiind un microb specific omului.

În timp, a dezvoltat mecanisme de rezistenţă asupra atacurilor sistemului imunitar al organismului-gazdă.

OMS avertizează că în prezent gonoreea este mult mai dificil de tratat, iar în unele cazuri chiar imposibil, din cauza faptului că bacteria care o provoacă dezvoltă rapid o rezistență la antibiotice. Experții spun că situația este extrem de îngrijorătoare, în condițiile în care le-au mai rămas la îndemână doar foarte puține medicamente cu care să combată boala.

În fiecare an, sunt 78 de milioane de oameni care se îmbolnăvesc de gonoree, boală care, în afara discomfortului creat gazdei, poate duce și la infertilitate.

Datele analizate de OMS din 77 de țări arată că dezvoltarea rezistenței la antibiotice în cazul Neisseria gonorrheae este un fenomen răspândit global. Organizația atrage atenția că s-au înregistrat deja trei cazuri – în Japonia, Franța și Spania – când infecția a fost complet netratabilă.

„Gonoreea este un microb foarte inteligent, de câte ori introduci o nouă clasă de antibiotice, devine rezistent”, spune dr. Teodora Wi. Mai mult, marea majoritate a infecțiilor se înregistrează în țări sărace, unde rezistența la antibiotice este mai greu de depistat.

Gonoreea poate infecta organele genitale, rectul și gâtul. De altfel, cel mai periculos este când infecția se localizează în gât. „Când folosești antibiotice pentru a trata infecții precum o banală amigdalită, acestea se combină cu varietățile de Neisseria aflate în gât și asta duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice a gonoreei”, explică dr. Wi.

Sexul oral duce la proliferarea bacteriei responsabile de gonoree în acest mediu, iar de aici până la dezvoltarea unor tipuri extrem de rezistente, așa-numiții super-microbi, nu este decât un pas. În SUA, rezistența la antibiotice a bacteriei s-a produs din cauza infecțiilor faringiene la bărbați care au întreținut relații sexuale cu alți bărbați, a precizat dr. Wi.

Din totalul persoanelor infectate cu gonoree, circa unul din zece bărbați heterosexuali, dar peste trei sferturi dintre femei și bărbații gay nu au simptome ușor recognoscibile de gonoree.

Există însă și simptome specifice cum ar fi surgeri de culoare alb-verzuie sau galbenă ale organelor sexuale, dureri la urinare sau sângerare între menstruații.

Infecțiile netratate pot duce la infertilitate, boli inflamatorii ale organelor genitale și se pot transmite fătului în timpul sarcinii.

OMS face apel către toate țările să monitorizeze răspândirea gonoreei rezistente și să investească în descoperirea de noi medicamente. În opinia OMS, în cele din urmă va fi nevoie de vaccin pentru a opri gonoreea.

Simptome (sursa: veneris.ro)

leziune gonoree - wiki
Foto: wikipedia.org

Perioada de incubaţie a gonoreei, adică timpul trecut de la infectare până la apariţia primelor simptome, este cuprinsă între 3 şi 21 de zile. Sunt cazuri de bărbaţi şi femei care sunt asimptomatici până când apar complicaţii grave.

Simptome ale infecţiei gonococice la femei:

Leziuni;Usturime la urinare;
Durere la urinare;
Secreţii vaginale anormale, de culoare alb-gălbui;
Durere în timpul actului sexual;

Simptome ale infecţiei gonococice la bărbaţi:

Secreţii ale penisului de culoare alb-gălbuie;
Durere la urinare;
Usturime la urinare;
Dureri abdominale;

Netratarea la timp a infecţiei cu gonoree poate duce la complicaţii grave. Infecţia poate fi transmisă de la mamă la făt, de aceea se recomandă testarea ambilor parteneri pentru infecţii cu transmitere sexuală, înainte de sarcină.

Complicaţiile gonoreei care pot apărea la copii:

PHIL_3766
Foto: wikipedia

Infecţia globilor oculari ;
Afectarea ireversibilă a organelor de reproducere şi implicit infertilitate;

Complicaţiile gonoreei care pot apărea la adulţi:

Inferitilitatea;
Sarcina ectopică care, în rare cazuri, poate duce la decesul mamei;
Artrite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri