Descoperire istorică la Ierusalim: „Este un miracol arheologic”

Data actualizării: Data publicării:
bgbghh

Un mozaic care prezintă o inscripţie în limba greacă, realizat în urmă cu 1.500 de ani, a fost descoperit în timpul unor lucrări pentru instalarea unor cabluri de comunicaţie în partea veche a oraşului Ierusalim, potrivit Reuters, informează News.ro. 

Inscripţia face referire la împăratul roman Iustinian şi la Constantin, care era stareţ în biserica fondată de Iustinian în Ierusalim. Arheologii cred că această descoperire îi va ajuta să înţeleagă proiectele de construcţie ale lui Iustinian în oraş.

„Cel mai evlavios împărat roman Flavius Iustinian şi preotul cu cea mai mare dragoste pentru Dumnezeu, Constantin, au construit clădirea în care (mozaicul) s-a păstrat în timpul indictio 14”, arată inscripţia.

Termenul indictio face referire la numărătoarea anilor. Potrivit arheologilor, mozaicul datează din anii 550-551 e.n.

Iustinian a fost unul dintre cei mai importanţi conducători din epoca bizantină. În 543 e.n., el a înfiinţat biserica Nouă (Nea) din Ierusalim - una dintre cele mai mari biserici creştine din estul Imperiului Roman şi cea mai mare din Ierusalim la acea vreme.

„Faptul că inscripţia a supravieţuit este un miracol arheologic”, a spus David Gellman, director al lucrărilor. „Fiecare arheolog visează să găsească inscripţii în săpături, mai ales una atât de bine păstrată şi aproape intactă”.

Cercetătorii sunt de părere că mozaicul a făcut parte dintr-o clădire, localizată în apropierea Porţii Damasc din oraşul vechi, care folosea drept hostel pentru pelerini.

Mozaicul, care a fost prezentat presei miercuri, a fost descoperit la începutul verii. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri