Descoperirea care relansează mitul Atlantidei

Data actualizării: Data publicării:
scafandri atlantida

Explorarea unei epave din largul coastelor Siciliei a dus la descoperirea unor obiecte metalice, presupuse a fi din oricalc, un aliaj legendar despre care vorbesc vechii autori greci și care a fost asociat cu mitul Atlantidei. Nu-i de mirare că descoperirea a dus la relansarea teoriilor despre existența cetății scufundate.

scafandri atlantida

Este vorba despre două coifuri corintice, 47 de bare (sau lingouri) din oricalc și o amforă ce datează de la sfârșitul secolului al VII-lea – începutul secolului al VI-lea înainte de Hristos. Descoperirile au fost făcute în februarie de o echipă de scafandri de la departamentul aeronaval al poliției financiare din Palermo. Obiectele - vechi de peste 2.500 de ani - au fost găsite la 300 de metri de coastă, în apropiere de Gela, o fostă colonie grecească situată pe coasta sudică a Siciliei.

bare de oricalc atlantida

În aceeași zonă fuseseră găsite cu aproape doi ani mai înainte alte 39 de bare metalice. De altfel, pe fundul mării zac în zona respectivă două epave.

Printre alte obiecte găsite până acum se mai numără o ancoră marină, recipiente pentru uleiuri prețioase, resturi de amfore și coifuri.

coifuri atlantida

Coifurile și alte arme găsite la bord serveau probabil la apărarea de atacurile piraților.

atlantida3

Însă ceea ce îi intrigă cel mai mult pe arheologi sunt acele bare metalice sau așa-zise „lingouri”, turnate destul de grosier, dar care sunt încă strălucitoare, în tonuri de roșu și auriu. Aceste lingouri cântăresc între 254 de grame și 1.340 de grame și variază ca lungime între 17 și 32 de centimetri. Arheologii spun că ar putea fi vorba de oricalc, un aliaj metalic legendar, asociat cu mitul Atlantidei.

În greacă, oreikhalkos înseamnă „arama munților”. Potrivit mai multor texte ale poetului grec Hesiod și ale filosofului grec Platon, metalul era folosit de atlantizi - locuitorii pe jumătate zei, pe jumătate oameni care populau insula Atlantida înainte ca aceasta să se scufunde în mare.  Metalul era mai prețios decât aurul.

Și atunci, se pune întrebarea: oare barele metalice descoperite recent ar putea proveni din orașul scufundat în adâncuri și niciodată găsit?

În dialogurile sale „Timaios” și „Critias”, Platon spune că metalul orna interiorul templului lui Poseidon, situat în centrul Atlantidei. „Zidurile erau puse în evidență de lumina roșie a oricalcului”, scria Platon.

Ce are în componență?

atlantida2

Foto: Sebastiano Tusa

Textele lui Platon și cele ce au urmat nu ne spun nimic despre compoziția oricalcului și de atunci nu se fac decât speculații, cu atât mai mult cu cât termenul revine în mai multe alte texte antice, fie grecești, fie romane. 

În Roma antică, termenul de oricalc desemna un aliaj care semăna cu alama, alcătuit din cupru și zinc. Servea la bătutul sesterților (monede romane - n.r.) și crearea de ornamente. Culoarea sa galbenă era foarte apropiată de cea a aurului. Istoricii cred că, de fapt, cuvântul oricalc a fost aplicat mai multor metale sau aliaje: în Roma antică, desemna un aliaj, dar în textele lui Platon este descris ca un metal pur. Dificil de determinat, deci, compoziția sa exactă. 

Nicio dovadă despre  existența Atlantidei?

Analizele efectuate asupra barelor metalice găsite în epavă arată că ele au fost fabricate pe bază de cupru (75-80 la sută), zinc (14-20 la sută) și conțineau urme de nichel, plumb și fier. Această compoziție i-a orientat pe arheologi pe pista oricalcului. Dacă procesul de fabricație încă mai face obiectul dezbaterilor, rezultatul lui este un aliaj strălucitor, care nu se înnegrește și este suficient de solid pentru a fi folosit la crearea bijuteriilor. Poate că pentru confecționarea bijuteriilor erau destinate barele metalice transportate de nava care s-a scufundat la intrarea în portul Gela. Vechea cetate grecească era în epocă (600 - î. H.) un centru pentru artizanii specializați în bijuterii. În egală măsură, barele puteau să constituie ofrande aduse zeilor, spun alți arheologi, care încă din 2015 au subliniat că descoperirea acestor lingouri nu confirmă cu nimic existența Atlantidei. În schimb, pentru ei sunt o adevărată mană cerească - vor afla mai multe despre economia regiunii în timpul Antichității.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri