Gheața inflamabilă, cea mai nouă sursă de energie

Data publicării:
gheata inflamabila

Cercetătorii chinezi au reușit pentru prima dată să extragă gaze naturale din depozitele de gheață de sub Marea Chinei de Sud. Anul trecut aceștia au descoperit rezerve importante de hidrat de metan - cunoscut drept „gheață inflamabilă”, informează Science Alert.

gheata inflamabila
Foto: Science Alert

 

Hidratul de meta este o substanță care arată ca gheața dar este compusă din metan blocat în molecule de apă. Dacă aprinzi un chibrit, aceasta nu doar că se va topi, dar va lua foc.

Depozitele de hidrat de metan au fost descoperite în zone în care temperatura scăzută și presiunea moderată se combină pentru a „captura” metanul în acest mod, zone precum adâncurile oceanelor, sub sute de metri de apă. „Dacă gazul este prezent în concentrații atât de mari la adâncimi așa mari, într-un câmp de stabilitate, te aștepți de fapt să se creeze hidrați”, spune Ingo Pecher, de la Universitatea din Auckland.

hidrat de metan
Foto: Science Alert

 

Totuși, dacă unul dintre cei doi factori - temperatura scăzută și presiunea moderată - se modifică, câmpul de stabilitate dispare, acesta fiind și motivul pentru care cercetătorii chinezi au reușit abia acum să extragă gaze din „gheața inflamabilă”.

China este prima țară din lume care descoperă o modalitate de a extrage acest gaz natural din gheața inflamabilă, și inovația prezintă numeroase rezultate promițătoare nu doar din punct de vedere științific, ci și dintr-unul comercial, depozitele descoperite fiind foarte dense - un metru cub de „gheață inflamabilă” poate elibera 164 de metri cubi de gaze naturale, făcând din aceasta o sursa valoroasă de energie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri