O stea, cel mai rotund obiect natural din Univers

Data actualizării: Data publicării:
cea mai rotunda stea

Obiectele cosmice nu sunt niciodată perfect rotunde. Forța centrifugă le aplatizează ușor pentru ca acestea să se rotească într-o formă eliptică în jurul ecuatorului.

cea mai rotunda stea
Foto: Institutul Max Planck pentru cercetarea Sistemului Solar

Soarele, de exemplu, măsoară 10 kilometri mai mult în raza de la ecuator decât la poli (cu o rază medie de 695,700 km). Pământul măsoara 21 de kilometri mai mult în raza de la ecuator (cu o rază medie de 6,371 kilometri).

Kepler 11145123, o stea aflată la aproximativ 5.000 de ani lumină de Pământ, este cel mai rotund obiect natural reperat vreodată în Univers. Cu o rază medie de 1,5 milioane de kilometri, raza sa ecuatorială este cu doar trei kilometri mai mult decât raza sa polară. Este aproape perfect în rotunjime sale.

Laurent Gizon de la Institutul Max Planck pentru cercetarea Sistemului Solar și colegii săi au folosit oscilațiile stelei în mod continuu timp de peste patru ani pentru a măsura rotunjimea acesteia.

Cercetătorii spun că vor folosi aceeași metodă pentru a măsura și alte stele. „O să fie interesant să vedem cum mișcarea de rotație și puterea unui câmp magnetic poate schimba forma unei stele”, spune Gizon.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri