Predispoziția pentru consumul de droguri ar putea fi depistată printr-un nou test

Data publicării:
droguri

Doi cercetători, din Statele Unite ale Americii și Germania, susțin că au găsit o cale mai eficientă prin care pot fi identificate indiciile ce pot arăta dacă un adolescent prezintă riscul de a deveni consumator de diferite substanțe, precum drogurile, informează duminică Xinhua.

droguri

La baza descoperirii, publicată în jurnalul "Nature Communications" de Brian Knutson, profesor de psihologie la Stanford University, și de Christian Buchel, profesor de medicină la Universitatsklinikum Hamburg-Eppendorf, stă un test nou, ce măsoară înclinația indivizilor către elementele de noutate.

Căutarea noutății nu este în mod inerent un lucru rău, notează Knutson. Tendința de asumare a riscurilor încercând ceva nou poate duce la inovație, însă, pe de altă parte, le poate determina pe unele persoane să conducă nesăbuit, să sară de pe stânci sau să ingereze diferite lucruri primite la o petrecere, arată sursa citată.

Pentru a afla dacă ar putea exista o modalitate mai precisă și personalizată ce poate indica dacă această tendință de căutare a elementelor de noutate se poate transforma într-un obicei distructiv, Knutson a dezvoltat un test numit "Monetary Incentive Delay Task" (MID) menit să identifice zonele din creier care joacă un rol important în procesarea mentală a recompenselor precum banii sau senzațiile oferite de consumul de droguri. În timpul testului, participanții au fost plasați într-un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) unde au jucat un joc video pentru a obține puncte ce puteau fi transformate în bani. La începutul fiecărei runde, jucătorii au avut ocazia de a ghici numărul de puncte pe care credeau că îl vor acumula, acesta fiind momentul în care ei anticipau viitoarele beneficii și se declanșau astfel centrii din creier asociați cu recompensa.

Cu ajutorul echipei lui Buchel, Knutson a colectat date de la circa o mie de adolescenți de 14 ani care au parcurs acest test și au participat, doi ani mai târziu, la un sondaj realizat pentru a se afla dacă deveniseră consumatori de droguri, tutun sau alcool. În plus, cei doi au analizat cazurile a 144 de adolescenți care nu dezvoltaseră probleme cu drogurile până la vârsta de 14 ani și care înregistraseră scoruri mari la testul MID. Punând toate informațiile cap la cap, ei au descoperit că pot prezice dacă tinerii vor fi predispuși la abuzul de droguri pe baza observării modului în care creierul lor răspunde la anticiparea recompenselor, rezultatul aducând o îmbunătățire considerabilă față de măsurătorile comportamentale și de personalitate folosite până acum pentru depistarea acestui risc.

Acesta este doar primul pas "către ceva mai util", adaugă cercetătorii potrivit cărora scopul final al descoperirii este "realizarea de diagnoze clinice pe pacienți individuali", în speranța că medicii vor putea împiedica riscul de dependență de droguri înainte ca acesta să se manifeste.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri