Primii turişti spaţiali care vor călători în jurul Lunii, din ultimele patru decenii

Data publicării:
Full Moon in Old Bethpage
Foto: Gulliver/Getty Images

SpaceX a anunțat, luni, planurile sale pentru transportarea anul viitor a doi pasageri privați în jurul Lunii, aceasta fiind prima călătorie spațială cu oameni la bord către satelitul natural al Pământului realizată în ultimele patru decenii, informează DPA.

Full Moon in Old Bethpage
Foto: Gulliver/Getty Images

Compania nu a oferit detalii cu privire la identitatea celor doi turiști spațiali, însă a menționat că aceștia au făcut deja un "depozit semnificativ" și vor parcurge teste medicale și de rezistență la efort pentru a se stabili dacă vor putea face față călătoriei.

"Ca și astronauții Apollo de dinaintea lor, aceste persoane vor călători în spațiu purtând cu ei speranțele și visele umanității, conduși de spiritul universal uman al explorării", se arată în comunicatul SpaceX.

Ultimii oameni care au zburat către Lună au luat parte la misiunea Apollo 17, în 1972,  scrie Agerpres

SpaceX nu are în plan aterizarea pe Lună, ci orbitarea în jurul satelitului natural al Pământului.

Statele Unite, Japonia, Rusia și China au în vedere realizarea, în anii următori, a unor misiuni către Lună cu oameni la bord, NASA vizând un astfel de zbor în jurul satelitului natural al Terrei ca parte a pregătirii pentru o eventuală călătorie spre Marte.

Într-un comunicat transmis separat, NASA a elogiat SpaceX pentru că "țintește mai sus" descriind relația cu această companie drept un "parteneriat industrial". "Vom lucra îndeaproape cu SpaceX pentru a ne asigura că se achită în siguranță de obligațiile contractuale în vederea readucerii pe pământ american a astronauților lansați în spațiu", se arată în document. "De mai bine de un deceniu, NASA a investit în industria privată pentru a dezvolta capabilitățile necesare astfel încât cetățenii americani și inovațiile comerciale să propulseze viitorul umanității în spațiu", mai scrie agenția în comunicat, potrivit sursei citate.

Nu se cunoaște cât va investi NASA în noul proiect.

Zborul SpaceX va utiliza capsula sa Dragon, dezvoltată pentru NASA în vederea transportării echipajului uman pe Stația Spațială Internațională (ISS), ca parte a dorinței agenției spațiale americane de a încuraja zborul spațial privat după retragerea flotei sale de navete spațiale. 

SpaceX urmează să testeze la finalul acestui an o versiune modificată a capsulei spațiale care a fost folosită pentru a transporta provizii pe ISS. Testul va fi efectuat fără oameni la bord, însă un zbor cu echipaj uman este plănuit pentru 2018.

Compania va lansa misiunile private în jurul Lunii de la Centrul Spațial Kennedy din Florida (SUA).

SpaceX a suspendat, în ianuarie, lansarea sateliților după ce, în septembrie anul trecut, una dintre rachetele sale Falcon 9 a explodat pe rampă, în urma evenimentului fiind distruse atât racheta, cât și încărcătura sa plătită.

Compania, fondată de antreprenorul Elon Musk, speră, de asemenea, ca în viitor să realizeze misiuni private către Marte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri