Șapte fenomene uimitor de contagioase

Data publicării:
oameni fericiti shutterstock_530013196
Foto: Guliver/GettyImages

Nu numai gripa și varicela sunt contagioase și se transmit de la om la om. Căscatul, de pildă, este irezistibil de contagios. Mai puțin știut este însă că și stresul, senzația de frig și obezitatea pot să se transmită insidios între prieteni sau în familie. Există, în unele cazuri, și explicații.

aplauze shutterstock_479702749
Foto: Shutterstock

Aplauzele

În secolul al XVII-lea, falșii spectatori („aplaudacii”) erau plătiți de teatre pentru a aplauda în timpul reprezentațiilor și pentru a antrena astfel și publicul. O practică foarte eficientă, dacă ar fi să dăm crezare unui studiu britanic din 2013. Acesta arată că e nevoie de mai puțin de trei secunde după o prima aplaudare pentru ca fenomenul să se propage în întreaga mulțime. Chiar dacă nu v-a plăcut spectacolul, veți fi neîndoios victime ale acestei „contagiuni sociale”, conchid cercetătorii. 

Căscatul

cascatul - shutterstock_397305529
Foto: Shutterstock

O persoană care cască trezește adesea celor din jur o irezistibilă dorință de a face la fel. Fenomenul ține de „replicarea comportamentală” și ar avea drept scop crearea unei „legături sociale”, explică dr. Olivier Walusinski. Atunci când vedem pe cineva căscând se activează „neuronii-oglindă”, implicați în mecanismul de empatie (capacitatea unei persoane de a se pune în locul alteia). 75 la sută din populație ar fi sensibilă la acest tip de „contagiune”. Trebuie, totuși, ca persoana „contaminată” să fie suficient de receptivă și să nu fie absorbită de alte lucruri, cum se întâmplă, de pildă, în transporul în comun.

Frigul

oameni care tremura shutterstock_581717347
Foto: Shutterstock

E suficient să vedem pe cineva tremurând ca să ne cuprindă și pe noi fiorii. Cercetătorii le-au pus unor subiecți-cobai filmulețe în care diverși indivizi își scufundau mâinile în apă rece. Rezultatul: temperatura mâinilor spectatorilor a scăzut în mod semnificativ. Curios, acest tip de contagiune nu funcționează dacă este vorba de apă caldă. Deci, niciun risc de a ne apuca transpirațiile dacă ne uităm la filme a căror acțiune se petrece în deșert!

Comanda la restaurant

Vi s-a întâmplat să schimbați salata pe care o comandaserăți deja în momentul în care i-ați văzut pe vecinii de masă că au optat pentru hamburger cu cartofi prăjiți? Fenomenul grupului, care ne determină să-i imităm pe ceilalți, se aplică mai ales când e vorba de hrană, au constatat mai multe studii. 40 la sută dintre indivizi regretă alegerea alimentară făcută la restaurant, când e vorba de o comandă colectivă, față de numai 12 la sută, atunci când e vorba de o comandă individuală.

oameni fericiti shutterstock_530013196
Foto: Shutterstock

Bucuria

Pentru a fi fericiți, înconjurați-vă de oameni bine dispuși. E concluzia unui studiu publicat în British Medical Journal în 2008, efectuat pe 4.700 de persoane de doi oameni de știință americani. Totul e o chestiune de proximitate: probabilitatea ca o persoană să fie fericită crește cu 42 la sută, dacă există un prieten fericit la mai puțin 800 de metri, dar scade cu 25 la sută, dacă distanța este de 1,5 kilometri.  „Este vorba într-adevăr de o contagiune a fericirii și nu numai de o tendință de apropiere între indivizi asemănători”, spun cercetătorii. Singura excepție: formula nu se aplică colegilor de birou. Prin urmare, petrecăreții la birou în niciun caz nu te fac fericit!

Obezitatea

Potrivit unui studiu al Universității din California, o persoană are 57 la sută șanse să devină obeză, dacă unul dintre prietenii ei devine așa. Există o probabilitate și mai ridicată, dacă prietenul este de același sex (71 la sută). Între soți, în schimb, avem de-a face cu o rată inferioară (37 la sută). Cercetătorii spun că fenomenul nu este legat de o imitație socială, ci mai degrabă de o modificare a percepției „normei” acceptabile: a vedea că un prieten se îngrașă sau mănâncă exagerat permite o asumare mai ușoară a propriei conduite culinare. 

stres cuplu shutterstock_538621237
Foto: Shutterstock

Stresul

Când vedem o persoană în situație stresantă există tendința de a deveni noi înșine stresați, afirmă un studiu din 2014. Un simplu necunoscut care pare nervos e suficient pentru a ne determina o creștere a ritmului cardiac și a ratei proprii de cortizol (hormonul eliberat ca răspuns la stres). Atunci când e vorba de o persoană apropiată (copil, soț, prieten), probabilitatea de contagiune este chiar de patru ori mai mare. E de înțeles de ce unele meserii foarte expuse la stres (medici, asistenți sociali) sunt cu precădere epuizante din punct de vedere psihologic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri