Semnal internațional de alarmă: „Suntem în pragul unei apocalipse post-antibiotice”

Data actualizării: Data publicării:
About-Germs-740-x-400

Ofițerul-șef Medial al Marii Britanii, prof. Dame Sally Davies, trage un semnal de alarmă în legătură cu amenințarea tot mai mare a rezistenței microbilor la antibiotice, transmite The Guardian. Sally Davies avertizează că lumea se află în pragul unei „apocalipse post-antibiotice”.

Dacă antibioticele își vor pierde complet eficiența, acest lucru va însemna „sfârșitul medicinei moderne”, iar intervențiile medicale precum cezariana sau tratamentul împotriva cancerului vor deveni incredibil de riscante. Totodată, omenirea va asista și la dispariția medicinei de transplant, a precizat Davies.

„Ne vom confrunta cu o adevărată – dacă nu vom lua măsuri acum – apocalipsă post-antibiotică. Nu vreau să le spun copiilor mei că nu am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a-i proteja”, a declarat Ofițerul Medical al Regatului Unit.

Experții din domeniul sănătății au afirmat în repetate rânduri, în ultimii ani, că rezistența la medicamente antimicrobiene s-ar putea transforma într-o provocare la adresa umanității mult mai mare decât cea cancerului.

Statisticile oficiale indică o rată anuală de circa 700.000 de persoane din întreaga lume care mor din cauza infecțiilor rezistente la tratamentul pe bază de antibiotice, inclusiv tuberculoza, HIV-ul și malaria.

Dacă nu se vor lua măsuri consistente la nivelul comunității internaționale, infecțiile rezistente la antibiotice vor duce la moartea a aproximativ 10 milioane de persoane pe an până în 2050.

„Această rezistență a microbilor este aici, printre noi, omorând oameni. Este o problemă serioasă, aici, printre noi, provocându-ne moartea”, a mai spus Dame Sally Davies.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri