SpaceX, mai aproape de zborul interplanetar

Data actualizării: Data publicării:
Tesla Debuts Its New Crossover SUV Model, Tesla X
FREMONT, CA - SEPTEMBER 29: Tesla CEO Elon Musk speaks during an event to launch the new Tesla Model X Crossover SUV on September 29, 2015 in Fremont, California. After several production delays, Elon Musk officially launched the much anticipated Tesla Model X Crossover SUV. The (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Compania spațială SpaceX a testat motorul viitoarelor rachete „Raptor”, care vor fi construite pentru a transporta oameni pe planeta Marte. Dacă motorul va trece testele la care este supus, el va putea fi instalat pe un viitor lansator spațial supergreu, care ar urma să transporte astronauți pe planeta Roșie, scrie News.ro.

Tesla Debuts Its New Crossover SUV Model, Tesla X
Foto: Gulliver/Getty Images

Trimiterea de astronauţi pe planeta roşie va reprezenta o provocare uriaşă pentru ştiinţa şi tehnologia actuală.

Dincolo de costurile astronomice ale unei astfel de misiuni, există şi câteva impedimente tehnice, în prezent nerezolvate, de protejare a oamenilor de nivelurile ridicate de radiaţii la care sunt expuşi astronauţii odată ce vor ajunge în spaţiul îndepărtat, dincolo de orbita terestră.

Directorul SpaceX, Elon Musk, va prezenta viziunea sa asupra programului de colonizare a planetei Marte la International Astronautical Congress (IAC) din Guadalajara, marţi.

Anunţul său va fi urmărit cu mare interes, deoarece SpaceX a bifat deja câteva realizări majore pentru o companie spaţială privată, inclusiv aterizarea controlată la punct fix şi recuperarea primului etaj al unui lansator spaţial.

De asemenea, într-o serie de mesaje publicate pe Twitter, Elon Musk a vorbit despre „diamantele Mach” şi a publicat o fotografie din timpul testării noului motor spaţial.

„Diamantele de şoc” sau „diamantele Mach” reprezintă un termen ce desemnează un anumit tipar de unde staţionare care apar în jeturile de eşapament supersonice ale unui sistem de propulsie aerospaţială (motor cu reacţie, rachetă, statoreactor sau superstatoreactor), atunci când acesta este utilizat în atmosfera terestră.

Atunci când motoarele din gama „Raptor” au fost anunţate pentru prima dată în 2012, SpaceX a spus că aceste propulsoare vor fi de câteva ori mai puternice decât familia de motoare Merlin 1, concepute pentru a propulsa puternicele lansatoare spaţiale Falcon, produse de aceeaşi companie.

Dar, spre deosebire de motoarele Merlin, care folosesc drept carburant o combinaţie de kerosen şi oxigen lichid, motoarele Raptor vor fi alimentate cu metan lichid şi oxigen lichid.

Motoarele Raptor ar putea fi utilizate pentru a lansa Mars Colonial Transport (MCT), produse de SpaceX, spre Planeta Roşie.

Pentru Elon Musk, discursul de marţi reprezintă o bună oportunitate de a face uitat eşecul suferit recent de SpaceX, după explozia din luna septembrie de la o rampă de lansare a companiei, când o explozie uriaşă a distrus o rachetă Falcon 9 şi un satelit de telecomunicaţii israelian pe care aceasta urma să îl lanseze şi care aparţinea companiei Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri