STUDIU. Care sunt mai inteligenți, stângacii sau dreptacii?

Data publicării:
creier
Foto: IFL Science

Există multe mituri despre stângaci: mor mai tineri, sunt predispuși la comportament delincvent și alcoolism sau sunt mai inteligenți. Un studiu realizat de IFL Science arată că stângacii sunt, într-adevăr, mai inteligenți decât dreptacii.

scrie cu stanga
Foto: IFL Science

Mitul că stângacii sunt mai „talentați” decât dreptacii are o istorie îndelungată. Leonardo da Vinci a fost stângaci. La fel au fost și Mark Twain, Mozart, Marie Curie, Nicola Tesla și Aristotel. Exemple sunt și în prezent: fostul președinte american Barack Obama este stângaci, la fel ca fondatorul Microsoft Bill Gates sau fotbalistul Lionel Messi. Potrivit studiului IFL, există o legătură strânsă între mâna cu care scriem și capacitatea de a rezolva exerciții de matematică.

Stângacii prezintă o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată, care este specializată pentru procese precum raționamentul spațial și abilitatea de a roti reprezentările mentale ale diverselor obiecte”, se arată în studiul citat.

De asemenea, corpus callosum - pachetul de celule nervoase care leagă cele două emisfere cerebrale - tinde să fie mai mare la stângaci. Acest lucru sugerează că unii stângaci au o conectivitate îmbunătățită între cele două emisfere și, prin urmare, o procesare superioară a informațiilor. Aceste particularități ar putea fi motivul pentru care stângaci par să aibă un „avantaj” în mai multe profesii și arte. De exemplu, aceștia sunt majoritari printre muzicieni, artiști creativi, arhitecți și jucători de șah - procesarea eficientă a informațiilor și abilitățile spațiale superioare sunt esențiale în toate aceste activități.

creier
Foto: IFL Science

Capacitatea de a rezolva exerciții de matematică

Peste 2.300 de elevi de gimnaziu și liceu au participat la studiul IFL Science. Pentru a obține rezultate cât mai bune aceștia au fost supuși unor experimente care au variat în ceea ce privește tipul și dificultatea sarcinilor matematice. Pentru a asigura comparabilitatea, a fost folosit același chestionar - Inventarul Edinburgh - pentru a evalua performanța în toate experimentele. Chestionarul cere oamenilor să precizeze cu ce mână preferă să scrie, să deseneze, să arunce, să perie dinții, etc. - este mai degrabă o scalare a rezultatelor decât o împărțire stângaci/dreptaci.

Rezultatele arată că stângacii au depășit restul eșantionului atunci când sarcinile au implicat rezolvarea problemelor dificile, cum ar fi asocierea funcțiilor matematice cu un anumit set de date. Acest tipar de rezultate a fost deosebit de clar la adolescenții de sex masculin. Dimpotrivă, atunci când sarcina nu era atât de solicitantă, cum ar fi calculele simple, nu a existat nici o diferență între stânga și dreapta. De asemenea, s-a descoperit că dreptacii nu au executat toate experimentele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri