Studiu. Operațiile pe inimă au mai mare succes dacă sunt făcute după-amiaza

Data publicării:
operatie inima infarct
Foto: Shutterstock

Operaţiile de inimă realizate după-amiază vor avea o rată de succes mai mare, arată un nou studiu publicat în prestigioasa revistă The Lancet. Riscul de complicaţii este de două ori mai mic decât la intervenţiile făcute dimineaţa.

operatii inima shutterstock_744518440
Foto: Shutterstock

Specialiştii Universităţii Lille din Franţa au pornit de la statisticile care spun că riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral este mai mare dimineaţa, iar inima şi plămânii funcţionează la capacitate maximă după-amiaza.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat evoluţia a 600 de pacienţi timp de 500 de zile după intervenţiile cardiovasculare. Jumătate dintre ei au fost operaţi la primele ore ale zilei, ceilalţi după-amiaza.

18 la sută dintre pacienţii de dimineaţă au avut un eveniment cardiac major, cum ar fi un atac de cord sau insuficienţă cardiacă, şi doar 9 la sută dintre cei operaţi seara.

De vină este ritmul circadian sau ceasul biologic, aşa cum îl cunoaştem cu toţii, spun cardiologii, pentru că dimineaţa corpul încă îşi încarcă bateriile şi nu este pregătit pentru traume majore.

Medicii speră acum că vor reuşi să facă un medicament care să le permită să modifice ritmul circadian şi să poată face operaţii fără complicaţii şi dimineaţa.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri