Sari la conținut

VIDEO. Noi informații despre misterioasa pasăre dodo

Cercetătorii au descoperit informații noi despre reproducerea, dezvoltarea și năpârlirea misterioasei păsări dodo, caraghioasa înaripată cu cioc de pelican care a dispărut de pe Insula Mauritius în secolul al XVII-lea, informează AFP, preluată de Agerpres.

A Rare And Completely Fossilised Elephant Bird Egg On Display Ahead Of Auction At Christie's

Foto: Gulliver/Getty Images

''Imaginea păsării dodo este cea a unei creaturi grase și stupide, dar în realitatea nu avem date că ar fi fost chiar așa'', explică cercetătorii de la Universitatea Cape Town din Africa de Sud într-un comunicat citat de Agerpres.

Studiind 22 de exemplare de dodo, o echipă internațională de cercetători a stabilit că pasărea își depunea ouăle în luna august.

''Perioada de ovulație începea în august, apoi ouatul și ecloziunea aveau loc în luna septembrie. Puii se dezvoltau foarte repede pentru a face față verii australe corespunzătoare anotimpului furtunilor din Insula Mauritius'', explică pentru AFP Delphine Angst de la Universitatea din Cape Town, autoarea principală a studiului.

Puțin mai mare decât o lebădă, dodo era o pasăre greoaie, care cântărea aproximativ 20 de kilograme și nu putea să zboare.

Până la sosirea navigatorilor olandezi pe insulă, în secolul al XVI-lea, pasărea și-a dus existența într-un mediu fără niciun prădător.

Atitudinea sa pasivă în fața pericolului — ceea ce a transformat-o într-un simbol al prostiei — a făcut ca numeroase păsări dodo să fie ucise de navigatori sau sfârtecate de câinii, porcii sau șobolanii aduși de aceștia. În mai puțin de 200 de ani, specia a dispărut cu desăvârșire.

Analizând osemintele păsărilor dodo aflate în diferite muzee, cercetătorii au pus în evidență faptul că se puteau reproduce după primul an de viață sau că năpârleau din martie până în iulie pentru ''a-și reînnoi penele deteriorate de furtuni sau în timpul ritualului de împerechere''.

Pe aceeași temă