Cel mai precis software pentru cititul pe buze

Data actualizării: Data publicării:
citit pe buze foto ubergizmo
Foto: Ubergizmo

O echipă de la Universitatea Oxford a dezvoltat un nou software pentru cititul pe buze, LipNet, despre care susțin că este cel mai exact produs de acest tip dezvoltat până în prezent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Modul în care a fost creat softul, susținut în parte de programul DeepMind de inteligență artificială al celor de la Alphabet, a fost detaliat într-o lucrare care raportează că LipNet a întrecut la nivel de precizie programelor de top existente pe piață cu 13,8 la sută. Cel mai bun software existent pe piață oferea o precizie de 79,6 la sută în timp ce LipNet a ajuns la 93,4 la sută, scriu cei de la Mashable.

citit pe buze foto ubergizmo
Foto: Ubergizmo

Contrar practicilor folosite pentru dezvoltarea instrumentelor disponibile în acest moment pe piață, noutatea propusă de noul software constă într-o abordare mai puțin rafinată: nu se mai pune accentul pe cuvinte individuale ci pe construcțiile mai mari. LipNet analizează propoziții și folosește tehnici de Deep Learning pentru a descifra fiecare cuvânt în parte.

Potrivit Gizmodo, rularea unui asemenea soft pe un smartphone, alimentat cu un flux video direct ar putea servi ca un instrument extraordinar pentru persoanele cu deficiențe de auz. Chiar dacă ei știu deja cum să citească pe buze, LipNet i-ar putea ajuta să înțeleagă mai bine chiar în timp ce urmăresc pe cineva vorbind. Iar cei fără abilități de citire pe buze nu ar fi frustrați atunci când o persoană cu care vorbesc nu știe limbajul semnelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri