Smartphone-urile cu Android au devenit ţinta principală a hackerilor

Data publicării:
shutterstock_646099108
Foto: Shutterstock

Smartphone-urile cu Android au devenit ţinta principală a hackerilor, acestea fiind acum infectate mai frecvent şi decât tradiţionalele PC-uri.

shutterstock_646099108
Foto: Shutterstock

În primele trei trimestre al anului, 0,68% din telefoanele cu Android au fost infectate cu malware. Deşi pare un procent mic, acesta reprezintă cea mai mare rată de infecţie din zona de mobile de până acum.

Aceasta, în pofida măsurilor de securitate luate de Google în ultimii doi ani. Problema, conform unui studiu pe tema securităţii realizat de Nokia, o reprezintă magazinele terţe de aplicaţii, nu atât magazinul oficial Google Play.

Spre deosebire de iOS, unde există un singur magazin de aplicaţii, aplicaţiile de Android pot fi instalate atât din magazinul oficial, cât şi din magazine terţe. Aceste magazine terţe ţin fie de producători de telefoane, fie de diverşi dezvoltatori.

Cea mai mare ameninţare la adresa utilizatorilor o constituie aplicaţiile-capcană prin care sunt livraţi troieni. Aceste aplicaţii promovează diverse facilităţi sau chiar încearcă să păcălească utilizatorul că aparţin unui dezvoltator cunoscut, precum Facebook sau Google. După instalare, acestea copiază un malware care poate fi creat pentru furt de date sau chiar pentru controlul de la distanţa a anumitor funcţii ale telefonului.

Astfel de ameninţări periculoase reprezintă jumătate din totalul malware-urilor depistate până acum care vizează Android. Printre acestea se regăsesc şi aşa-numitele ransomware-uri - un tip de malware care blochează accesul la fişierele utilizatorului, cerând bani pentru eliberarea acestora.

Conform aceluiaşi studiu, Android a devenit cea mai vizată platformă când vine vorba de malware - mai multe telefoane cu Android au fost infectate în 2017 decât PC-uri. Din totalul dispozitivelor infectate anul acesta, 68,5% au fost smartphone-uri cu Android, iar 28% PC-uri cu Windows.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri