2.0 | Șapte gadgeturi despre care probabil nici nu ştiaţi că există

Data publicării:
air bonsai gadget

1. Air Bonsai. De la începuturile omenirii am fost fascinaţi de zbor. De aceea orice gadget care promite să ne ofere o nouă jucărie care poate zbura devine rapid un îndrăgit al publicului. De la această premisă pleacă Air Bonsai, un nou proiect de copac plutitor dezvoltat de o companie japoneză. Produsul urmează să fie lansat pe piaţă asiatică şi va costa 200 de dolari . Air Bonsai a fost lansat pe un site de crowdfunding şi şi-a depăşit cu mult bugetul iniţial de 80.000 de dolari pentru a fi produs în serie.

Premisa acestui produs nu este nici pe departe revoluţionară. În ultimul timp au fost lansate numeroase gadgeturi plutitoare, de la boxe la veioze sau chiar camere web. Aceste gadgeturi se folosesc de principiul levitaţiei magnetice. Stativul instalaţiei generează un câmp electromagnetic puternic ce îi permite micuţului copac să plutească pentru perioade lungi de timp. Şi dacă tot vorbim despre vasul de bază Floating Bonsai, acesta este realizat în conformitate cu principiile monozukuri, arta manufacturi japoneze.

Arta bonsai este în esenţă o activitate meditativă menită să aducă după sine un echilibru interior prin realizarea unei activităţi minuţioase. Acest principiu se completează perfect cu dansul hipnotic al copacului care pluteşte la câţiva centimetri deasupra suportului magnetic şi promite să transforme Air Bonsai într-un preferat al publicului.

2. Vessyl Smart Cup. Vessyl este o ceaşcă inteligentă care poate detecta ce tip de lichid se află în interiorul său. Fie că vorbim despre vodcă, apă, ceai, cafea sau suc de portocale, device-ul îţi va spune ce se află în cană, chiar înainte să bei.

Pe lângă identificarea băuturii, device-ul poate identifica şi valorile nutritive ale acesteia în câteva secunde. Toate informaţiile colectate vor fi trimise direct către smartphone-ul utilizatorului prin intermediul unei aplicaţii care monitorizează toate lichidele pe care le bei în decursul unei zile. Pe lângă faptul că poate fi un pary trick simpatic să le spui prietenilor cam cât de diluată este berea de la barul din colţ, Vessyl poate fi un device foarte util pentru persoanele care încearcă să ţină regim sau pentru bolnavii de diabet.

În interiorul ceştii se află un senzor special care analizează moleculele din lichide fără să fie nevoie să intre în contact cu ele. Cana inteligentă include şi un senzor de mişcare care controlează aprinderea ecranului.

Preţul acestui device este de 99 de dolari şi poate fi comandat direct de pe site-ul companiei.

3. Extinctor cu unde sonore. Oamenii de ştiinţă experimentează de mult timp cu sisteme de stingere a focului cu unde sonore. Totuşi, până recent, niciun dezvoltator nu a reuşit să creeze un device de acest gen cu o formă relativ compactă şi portabilă. De curând însă a fost lansat pe piaţă un extinctor special cu unde sonore realizat de o echipă de studenţi de la universitatea americană George Mason.

Device-ul „îneacă” focul cu unde sonore de 30 şi 60 de herți care agită aerul din jurul flăcărilor. Extinctorul este format dintr-un furtun cu o deschidere de dimensiunea unui megafon care este conectat la un device ce se ataşează de corpul utilizatorului. Gadgetul este destul de uşor, cântărind puţin peste 10 kilograme, astfel încât aproape oricine îl poate transporta şi folosi.

Pentru moment extinctorul nu poate stinge decât focuri de mici dimensiuni ce folosesc un accelerant pe bază de alcool, însă dezvoltatorii cercetează în continuare metode prin care să îl facă util şi pentru alte tipuri de focuri.

4. Drona rezistentă la lovituri. Echipată cu lumini de survolare şi o cameră, o dronă aeriană poate fi extrem de utilă în misiuni de salvare sau monitorizare. Şi de aceea dronele sunt folosite cu succes în exterior pentru o multitudine de sarcini care implică acoperirea unor suprafeţe vaste de teren. În interior însă lucrurile devin puţin mai dificile şi asta deoarece este greu să pilotezi echipamente zburătoare când ai atât de multe obstacole în cale şi eşti nevoit să faci multe manevre din scurt pentru a le evita. Şi tocmai deoarece mutli utilizatori şi-au accidentat sever micuţele jucării aeriene încercând să le controleze în spaţii închise, o echipă de cercetarori a inventat Gimball.

Dezvoltatorii de la Flyability au construit o dronă rezistentă la impact specială pentru misiuni de survolare şi salvare care se desfăşoară în spații întortocheate. Ce face acest echipament birotor atât de special este sfera din policarbonat care îl înconjoară şi care acţionează ca o cuşcă antişoc. Datorită form factorului, protecţia este asigurată pe toate părţile, aşadar din orice unghi ar fi lovită drona, va supravieţui impactului fără nicio zgârietură. Device-ul include un sistem electronic de stabilizare care îi permite aparatului zburător să se pună rapid pe direcţie după o lovitură. Aceste îmbunătăţiri îi permit pilotului să zboare mai rapid fără să îşi facă griji că ar putea distruge echipamentul. Iar atunci când vine vorba despre o misiune de salvare, timpul este esenţial.

5. WattUp. În timp ce încărcarea wireless a fost lansată pe piaţă încă de la apariţia Powermat în 2009, avansurile tehnologice moderne ne permit să ne eliberăm până şi de nevoia de a plasa dispozitivele într-un loc specific pentru a le încărca. Un astfel de efort s-a materializat în WattUp, un sistem inovativ de încărcare wireless care funcţionează de la o distanţă de peste 5 metri. Dezvoltat de compania americană Energous şi scos în lumina reflectoarelor sub formă de prototip cu ocazia CES 2015, WattUp este o combinaţie dintre Bluetooth, semnale radio şi câteva tehnologii speciale patentate de către dezvoltatori. Asta înseamnă că va puteţi încărca concomitent toate device-urile wireless din casă doar plasându-le în vecinătatea gadgetului. WattUp se foloseşte de un transmiţător numit Power Router care transmite energie sub forma unor semnale de tip radio frecvenţă unui device care include un receptor WattUp preinstalat care converteşte aceste semnale în liniuţe de baterie. Power Router poate încărca concomitent până la 12 device-uri chiar şi dacă gadgeturile se află în mişcare, fără să iasă însă din raza de acţiune de 5 metri.

Pentru moment, compania lucrează la a licenţia această tehnologie către alte companii care produc sisteme de încărcare wireless cât şi către marii producători de device-uri mobile de pe piaţă pentru a crea un număr cât mai mare de device-uri compatibile cu WattUp. Creatorii gadgetului speră să îl poată lansa pe piaţă la scară largă în vara acestui an.

6. Canon ME20F-SH, ISO 4,000,000. O cameră cu infraroşu este un echipament destul de standard dacă vrei să mergi în pădure şi să faci un Reality Show a la Blair Witch Project. Şi deşi aceste echipamente sunt fără îndoială utile, videoclipurile care rezultă din folosirea acestor device-uri sunt adesea mai înfricoşătoare chiar şi decât fantomele. Şi asta deoarece este aproape imposibil să îţi dai seama ce se întâmplă în imagine fără să îţi foloseşti în mod generos imaginaţia. Pentru a putea înregistra imagini când te afli aproape în beznă completă ai nevoie de o cameră cu un senzor cu o sensibilitate cât mai mare la lumină. Şi cu asta vine noua lansare de la Canon, modelul ME20F-SH.

Marketată ca prima cameră multi-purpose cu o sensibilitate uriaşă la lumină, ISO-ul noului aparat Canon ajunge la aproape 4 milioane. Că să aveţi o referinţă, DSLR-urile ultraperformante cum ar fi Sony Alfa 7 R2, un model lăudat de toţi experţii pentru performanţele în lumina slabă, ajung până la un ISO de maxim 25,600. Asta înseamnă că device-ul Canon poate realiza footage video de calitate în rezoluţie HD într-un mediu iluminat cu până la 0.0005 lux. Asta înseamnă că dacă mergeţi noaptea printr-o pădure deasă, coborâţi într-o mină abandonată sau vreţi să surprindeţi detalii impresionante folosindu-vă doar lumina de la ecranul telefonului, noua cameră Canon va face aceste lucruri posibile.

Canon ME20F-SH foloseşte un senzor full frame de 35 de mm CMOS format din celule fotosensibile care sunt de aproape 5 ori mai mari decât cele pe care le găsim în DSLR-urile de top de pe piaţă, ceea ce înseamnă că lumina este captată mult mai eficient şi cu mult mai puţin zgomot de imagine. Aparatul dispune de toată conectica standard, ceea ce înseamnă HDMI output, două mufe stereo de tip jack pentru microfon şi un port RS cu opt pini. Aparatul e compatibil cu lentilele cu montură E şi EF de la Canon şi costă 30,000 de dolari.

7. Kohler Touchless Toilet Flush Kit. Ideea unei toalete pe care nu este nevoie să o atingi pentru a acţiona mecanismul de tragere a apei pare ceva atât de intuitiv, de simplu şi de util încât este aproape incredibil că a trebuit să ajungem în 2016 pentru a face experienţa folosirii toaletelor publice mai igienică. Kohler Touchless Toilet Flush Kit este un produs la fel de simplu şi de direct precum îi spune şi numele, care poate fi instalat în orice vas de toaletă şi permite acţionarea prin gesturi a mecanismului de evacuare a apei.

Sistemul funcţionează prin proiectarea unui câmp electromagnetic prin capacul vasului de toaletă pe care îl foloseşte pentru a detecta mişcarea mâinii pe deasupra sa. Device-ul are nevoie de două baterii de tip AA pentru a funcţiona şi poate fi comandat online din Japonia pentru 100 de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri