Algoritm pentru depistarea aritmiilor

Data publicării:
inima shutterstock_417318127
Foto: Shutterstock

Inginerii de la Stanford au creat un algoritm care identifică aritmiile cu precizia unui cardiolog. Invenţia lor ar fi utilă mai ales la sate, unde oamenii nu au acces uşor la medic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pacienţii suspectaţi că ar avea aritmie fac o electrocardiogramă în cabinet, dar în cazul în care acest test nu este concludent, medicii recomandă monitoare portabile Holter, care arată activitatea inimii din timpul activităţilor cotidiene. Sutele de ore de bătăi cardiace înregistrate de aceste monitoare trebuie analizate apoi. Aici intervine algoritmul inventat de cercetătorii Stanford.

Acesta foloseşte sisteme de învăţare profundă şi, timp de şapte luni, a trebuit să studieze secundă cu secundă 30.000 de clipuri, de câte 30 de secunde fiecare, cu bătăile inimilor. A reieşit că poate depista 14 tipuri de defecte de ritm cardiac, însă nu şi pe cele foarte rare. Ca să-i verifice acurateţea, specialiştii au testat rezultatele date de algoritm cu cele ale unui grup de cardiologi. Nu doar că au avut aceleaşi concluzii, dar aparatul a fost şi mai rapid.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Băloi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri