Angajaţii Cernobîl sunt obligaţi să verifice manual nivelul de radiaţii, după atacurile cibernetice din Ucraina

Data publicării:
cernobil wikipedia

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi după-amiază că angajaţii au efectuat mai multe verificări manuale ale nivelului de radiaţii de la Cernobîl, după atacurile cibernetice care au lovit mai multe instituţii guvernamentale şi companii din Ucraina.

cernobil wikipedia
Foto: Wikipedia

”Din cauza unei deconectări temporare a sistemelor Windows, monitorizarea radiaţiilor se face manual”, a anunţat agenţia guvernamentală care gestionează zona de excluziune Cernobîl.

Un alt reprezentant al agenţiei a precizat că doar verificarea angajaţilor care intră şi ies din zonă se face manual, în vreme ce monitorizarea radiaţiilor continuă în condiţii normale. 

”Toate sistemele tehnologice de pe staţie funcţionează normal”

Premierul Groisman a declarat că instituţiile guvernamentale şi companiile ucrainene sunt vizate de un atac cibernetic ”fără precedent”, care nu a lovit însă cele mai importante sisteme informatice ale Kievului. 

”Este un atac fără precedent, dar experţii noştri îşi fac treaba şi protejează infrastructura strategică. Sistemele importante nu au fost afectate”, a scris premierul ucrainean într-un mesaj postat pe Facebook.

Un reprezentant al Consiliului de Securitate de la Kiev a precizat că există semne ale implicării ruşilor în valul de atacuri cibernetice care au lovit instituţiile din Ucraina.

De asemenea, acest atac pare că se răspândeşte rapid în întreaga lume şi a blocat deja sistemele informatice ale unor companii şi firme din Spania, Marea Britanie, Danemarca şi Rusia.

Atât compania petrolieră rusă Rosneft, cât şi compania daneză Maersk, au anunţat că sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme există şi în birourile din Marea Britanie şi Irlanda.

Autorităţile spaniole au anunţat că un atac cibernetic a vizat inclusiv multinaţionalele Mondelez şi DLA Piper.

Vicepremierul ucrainean a anunţat că sistemul informatic guvernamental a căzut, iar un consilier al ministrului de Interne a precizat că este vorba de o versiune a ransomware-ului WannaCry, care a paralizat în luna mai peste 200.000 de calculatoare din mai mult de 150 de ţări.

O agenţie guvernamentală elveţiană a anunţat reîntoarcerea unui virus ransomware pe nume Petya, care a cauzat probleme în principal în Ucraina, Rusia, Marea Britanie şi India.

Virusul Petya a afectat mai multe sisteme informatice în 2016.

Citiți și: România, ținta unui atac cibernetic masiv. Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe țări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri