ANIS: România va avea nevoie de 300.000 de specialişti IT în anul 2020

Data publicării:
Tanar laptop programare software IT - Guliver GettyImages

 

Foto © Guliver/GettyImages

Cu o piaţă actuală de 120.000 de specialişti şi sectorul tehnologiei informatiei (IT) în plină creştere, România trebuie să aibă în vedere dezvoltarea acerbă a acestui domeniu şi să susţină în următorii cinci ani dezvoltarea profesională a încă 180.000 de specialişti IT care să se poată angaja atât în companiile de software, cât şi în departamentele IT ale firmelor din alte domenii de activitate”, se arată într-un comunicat al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

În acest sens, ANIS şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnică din Bucureşti caută soluţii pentru obţinerea rezultatelor scontate.

„Dacă ne raportăm la nevoia de specialişti în piaţă, rezultă că avem nevoie de o creştere a numărului de locuri de şcolarizare la nivel naţional cu cel puţin 50%. Nevoia de specialişti trebuie însă calibrată în funcţie de gradele de specializare. Spre exemplu, absolvenţii de licenţă şi masterat din facultăţile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutaţi de companiile de software şi departamentele IT din companiile mari care oferă poziţii specializate. Cererea suplimentară, care include poziţii cu specializare medie, poate fi acoperită inclusiv prin reconversie profesională şi atragerea în domeniul IT a absolvenţilor din alte facultăţi prin cursuri accelerate cu certificare internaţională”, a afirmat Andrei Pitiș, preşedintele ANIS.

Universităţile îndeamnă mediul privat să creeze un fond prin care să susţină tineri valoroşi cu posibilităţi financiare reduse şi care, deşi sunt admişi la facultate, refuză să intre pe locurile cu taxă din acest motiv.

„Referindu-ne la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din UPB, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele să se solidarizeze şi să ne ajute să creştem împreună aceşti tineri, bineînţeles în beneficiul industriei de software în cele din urmă, a spus decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, Adina Magda Florea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri