Aplicație pentru dislexici

Data publicării:
dislexici

Aplicaţia ColorVeil a apărut pe piaţă în 2013 şi a fost creată, iniţial, pentru cei care folosesc intensiv calculatorul. În speranţa că le va proteja acestora ochii de oboseala resimţită după îndelungatele ore petrecute în faţa monitoarelor, creatorul aplicaţiei a gândit un soft capabil să elimine strălucirea ecranului.

"El a fost folosit, foarte interesant, la personalul care lucra cu calculatoare şi care se plângea de strălucirea ecranelor şi ei trebuiau să găsească filtre hardware care să reducă din strălucirea ecranului, însă având în vedere bugetele care sunt limitate inclusiv în Marea Britanie, practic ei au căutat o soluţie software," explică Horaţiu Tănescu, programator.

Aplicaţia a fost descărcată şi de reprezentanţii unui liceu din Marea Britanie. Cei de acolo au descoperit că cei care suferă de tulburări de învăţare care au la bază o disfuncţie neurologică ce împiedică dezvoltarea capacităţii de a citi, sunt ajutaţi când textul este tipărit pe o hârtie de o anumită culoare.

"ColorVeil ne oferă soluţia perfectă, permiţând personalizarea completă a filtrului care să se potrivească cu culorile indicate de optometrist, eliminând o barieră semnificativă din calea procesului de învățare a acestor tinere persoane." Sursa: Liceul Catolic St. Edmund Arrowsmith, Wigan, Marea Britanie

În prezent, specialiştii folosesc diferite metode şi terapii specifice pentru ca cei cu dislexie să îşi poată însuşi cititul şi scrisul.

"Dacă acei copii care nu reuşesc să citească, nu se încadrează în acele performanţe, ei înşişi se simt excluşi pe deoparte şi pe de altă parte, clasa îi exclude," precizează Alin Creţu, psiholog.

IT-istul orădean lucrează acum la o nouă versiune a aplicaţiei, care să poată fi folosită şi pentru telefoanele inteligente şi să aducă noi facilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri