Aplicaţiile care îţi protejează datele

Data publicării:
smartphone telefon

Fostul angajat NSA și CIA vorbeşte despre Google, Facebook şi aplicaţiile standard de pe telefonul mobil şi computer. Ele nu oferă securitate pentru informaţiile personale pentru că nu codifică datele.

Putem face analogia cu a asculta un post de radio. Practic, oricine se mută pe acea frecvenţă poate asculta acel post de radio, pentru că acela nu emite criptat şi poate fi ascultat de oricine. Prin criptare, acel mesaj poate fi codificat astfel încât doar cei care au cheia de criptare să îl poată citi”, spune Ştefan Tănase, cercetător în securitate IT.

Nu trimiteţi sms-urile necriptate de pe telefon”, îndeamnă Edward Snowden.

Aplicaţii precum Whatsapp, Skype sau Yahoo Messenger, care nu protejează datele, pot fi înlocuite cu Chat secure, Textsecure sau Cryptocat, spune spionul.

Iar mediul de stocare Dropbox poate fi înlocuit cu SpiderOak.

Confidenţialitatea informaţiilor va fi păstrată şi în convorbirile telefonice, dacă acestea se fac printr-o aplicaţie de codificare cum este RedPhone.

„Comunicaţia merge prin reţeaua internet şi nu prin reţeaua de telefonie mobilă. Asta înseamnă că îţi trebuie un telefon sau un calculator conectat la internet”, explică Bogdan Manolea, director al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet.

Şi motoarele de căutare consacrate au alternative care protejează utilizatorul. Google, de exemplu, păstrează toate datele 18 luni. Nu la fel se întâmplă cu DuckDuckGo şi StartPage.

Folosesc rezultatele de la Google, dar, în loc să te duci tu la Google, există un intermediar care îţi ascunde datele pe care le-ai căutat”, spune Bogdan Manolea.

Aplicaţiile care codifică datele şi ascund identitatea utilizatorului pot fi descărcate gratuit de pe internet pe orice telefon sau computer. Niciuna nu poate garanta 100% eliminarea riscului de atac cibernetic.

Anul trecut, în lume au fost aproape un miliard şi jumătate de asemenea atacuri. Dintre acestea, un milion si jumătate au fost asupra telefoanelor mobile, de cinci ori mai multe decât în 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri