Apple trebuie să plătească 450 de milioane de dolari pentru practici anticoncurențiale

Data publicării:
Apple store GettyImages-477483954

Foto: Gulliver/GettyImages 

Suma include despăgubiri de 400 de milioane de dolari pentru cumpărătorii cărților electronice vândute la suprapreț la acel moment, despăgubiri de 20 de milioane de dolari către cele 30 de state americane care au dat compania în judecată și taxe legale de 30 de milioane de dolari.

„Datoria Apple, ca a urmare a conspirației cu editurile pentru creșterea prețurilor cărților electronice, a fost stabilită definitiv. Munca Departamentului de Justiție a expus comportamentul cinic al Apple și editurilor partenere în această conspirație”, se arată într-o notă a diviziei antitrust a Departamentului de Justiție.

Profit.ro notează că, în 2012, Departamentul de Justiție al SUA și 30 de state americane au acuzat Apple în instanță de practici anticoncurențiale.

Mai exact, Apple a încheiat o înțelegere cu 5 mari edituri din SUA, cu scopul de a crește prețul cărților electronice, după ce compania a lansat iBooks Store în 2010, o aplicație destinată comercializării de e-books. Asfel, părțile implicate au convenit să stabilească prețul cărților electronice în locul retailerilor și au interzis intermediarilor, ca Amazon, să vândă cărțile la prețuri mai mici decât cele impuse de edituri. Prețul cărților electronice a crescut cu până la 50% ca urmare a acestei înțelegeri. Creșterea neobișnuită a prețurilor a atras atenția autorităților, care au dat în judecată Apple, acuzând-o că a jucat un rol central în această înțelegere și a instruit editurile să impună prețuri ridicate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri