Atac cibernetic de amploare asupra marilor bănci din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Un atac cibernetic de amploare lansat de pe mii de calculatoare piratate în peste 30 de țări vizează de marți mai multe mari bănci din Rusia, a anunțat luni laboratorul Kaspersky, specializat în securitate informatică.

tastatura calculator internet posibil hacker

Cea mai mare instituție financiară a țării, banca publică Sberbank, a anunțat că a fost vizată de un atac cibernetic dar că a reușit să-l neutralizeze fără ca activitățile să-i fie neutralizate, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit Kaspersky, atacuri „complexe” de tipul DDoS care constau în tentativa de a face un server indisponibil suprasolicitându-l cu cereri de accesare au început marți, la ora 13.00 GMT și continuau joi. Cu o durată medie de o oră dar putând atinge și aproape 12 ore, acestea au afectat „site-urile de internet a cel puțin cinci instituții financiare care se află printre primele zece” rusești, a precizat societatea într-un comunicat.

Aceste operațiuni au constat în lansarea a 660.000 de cereri de accesare pe secundă de pe o rețea de computere piratate fără știința proprietarilor lor („botnet”) care conțin peste 24.000 de calculatoare în 30 de țări din care majoritatea se află în SUA, India, Taiwan și Israel, a adăugat aceeași sursă.

La solicitarea AFP, Banca centrală din Rusia a confirmat că a identificat „atacuri asupra unei serii de mari bănci” comise în special de pe dispozitive conectate, care nu au blocat însă accesul clienților la servicii.

Unul dintre responsabilii Sberbank, Stanislav Kuznețov, a precizat că grupul a suferit 68 de atacuri de acest tip în 2016 și că ultimul a fost unul dintre cele mai importante, dar „nu cel mai puternic”.

Kaspersky a reamintit că atacurile de tip DDoS constituie „unul dintre instrumentele cele mai răspândite utilizate de răufăcători pentru a ataca firmele”.

Aceste atacuri s-au înmulțit în ultimii ani odată cu apariția băncilor online dar și în contextul tensiunilor provocate de criza ucraineană, cu acțiuni asupra site-urilor Kremlinului, băncilor rusești sau al NATO.

Recent, hackerii ruși au fost acuzați de autoritățile americane pentru piratarea unor servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei prezidențiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri