Avioanele pot fi doborâte de hackeri

Data publicării:
oameni cu laptop - mfax

Cu un simplu laptop adus la bord, un terorist specializat în atacuri informatice poate doborî un avion modern, arată investigaţia Curţii Americane de Conturi. Trebuie să fie un avion care le oferă pasagerilor acces la internet sau la porturi USB. Odată conectat la reţea, teroristul-hacker poate să acceseze şi sistemele informatice din cabina pilotului.

Poate astfel să preia controlul avionului, să introducă un virus în computerul de zbor sau să preia controlul asupra sistemelor de navigaţie şi de avertizare.

Cele mai vulnerabile avioane sunt cele noi, precum Boeingul 787 Dreamliner şi Airbus-urile A350 şi A380, ale căror sisteme informatice din cabina piloţilor sunt legate la reţeaua de internet pe care o folosesc şi pasagerii.

Totuşi, realizatorii studiului spun că, deşi riscurile sunt foarte mari, tragediile pot fi evitate. Dacă echipajul este vigilent poate indentifica un atac informatic şi poate activa sistemele de siguranţă care pot opri hackerii.

Însă sistemele actuale de siguranţă s-ar putea să nu fie de ajuns. Studiul arată că în anumite situaţii hackerul nici nu trebuie să fie la bord pentru a pune în pericol avionul. Fără să ştie, pasagerii pot da peste cap sistemele de zbor.

Un virus inserat în site-urile vizitate de pasageri îi poate permite unui atacator să acceseze sistemele informatice de la bord prin intermediul calculatorului infectat”, arată raportul Curţii de Conturi.

Companiile producătoare de avioane consideră că rezultatele studiului privind securitatea informatică din timpul zborului sunt exagerate.

Cei de la Boeing spun că avioanele lor sunt dotate cu mai multe sisteme de navigaţie independente şi că orice modificare a funcţionării lor trebuie aprobată de piloţi. Aşa că aceştia ar observa imediat un atac informatic. Cei de la Airbus spun că sunt foarte atenţi la arhitectura sistemelor informatice de la bord care sunt gândite în aşa fel încât să fie foarte sigure.

Până acum niciun avion nu a fost doborât de hackeri, dar autorităţile americane încearcă să promoveze principiul pazei bune care trece primejdia rea.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri