BUSINESS CLUB. Autoritățile, învrăjbite de Windows XP

Data publicării:
xp 1

Ministerul pentru Societatea Informaţională spune că nu este în competenţa STS-ului să avertizeze că expirarea suportului pentru XP pune în pericol calculatoarele statului. Probabil că autorităţile sunt conştiente de riscuri, însă trecerea la un sistem nou de operare nu este chiar atât de simplă. Ca să poată folosi Windows 7 sau 8, guvernul ar trebui să cumpere câteva zeci de mii de calculatoare noi. Cele pe care deja le are sunt prea vechi şi nu merg cu sisteme noi de operare.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a avertizat acum două săptămâni că instituțiile publice se expun unor riscuri de securitate foarte serioase dacă nu găsesc o soluție pentru înlocuirea Windows XP de pe calculatoarele instituțiilor publice.

Cu doar o lună înainte de momentul abandonării acestui sistem de operare de către Microsoft, Ministerul pentru Societatea Informațională atrage atenția STS că nu e treaba sa să dea astfel de avertismente.

Singurul în România care are expertiza, capacitatea şi dreptul să vorbească, în cunoştinţă de cauză, despre securitatea cibernetică este SRI”, spune Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor.

Fostul ministru mai transmite STS-ului că nici datele pe care le deţine nu sunt corecte.

Servicul avertizase că 75 la sută dintre calculatoarele din instituţiile publice din România operează pe Windows XP.

STS nu cred că are toate datele, pentru că datele despre licenţe sunt centralizate la minister”, mai spune Dan Nica. STS nu a comentat deocamdată reacţia fostului ministru.

Serviciul Român de Informaţii, considerat de fostul titular de la Ministerul pentru Societatea Informaţională drept singura autoritate în materie, confirmă temerile STS.

„În calitate de autoritate națională în domeniul cyberintelligence și în limitele competențelor legale, SRI a informat factorii de decizie cu privire la riscurile de securitate cibernetică la care sunt expuse sistemele informatice ale instituțiilor statului și a făcut recomandări pentru gestionarea acestor riscuri, cu precizarea că responsabilitatea aplicării masurilor și politicilor de securitate necesare protecției acestor sisteme revine fiecărei instituții în parte”, a precizat SRI, la solicitarea Digi24.

Autorităţile cu atribuţii în securitatea cibernetică vor discuta săptămâna viitoare, în cadrul Comitetului Tehnico-Economic, despre pericolul reprezentat de retragerea suportului Microsoft pentru Windows Xp.

Această comisie de analiză e prezidată de ministrul pentru societatea informaţională şi are în componenţă şi un reprezentant al SRI.

Soluţia imediată care se prefigurează, potrivit noului ministru, este închiderea, practic, a sistemelor cu Windows XP în reţele fără acces la internet. „Pe termen lung, nu avem decât o singură soluție. Infrastructura tehnică de IT să fie modernizată”, a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.

Ministerul pentru Societatea Informațională estimează că rupte de lumea virtuală după 8 aprilie 2014 urmează a fi aproape 180.000 de calculatoare din instituțiile publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri