BUSINESS CLUB. Cel mai periculos virus informatic

Data publicării:
Computer concurs-Mfax-7

Cel mai periculos și sofisticat virus informatic al momentului se numește Gameover Zeus. Se ascunde în mail-uri capcană care au ca mesaj diverse oferte false pentru utilizatori. Și, odată infiltrat într-un calculator, începe să caute informații sensibile.

Încearca sa obțină, înainte de toate, date despre conturile bancare ale victimei.

Când faci schimbări contului de internet banking, poate schimba destinația conturilor bancare fără să știi și îți ascunde faptul ca banii ajung într-un cont complet diferit”, a spus Don Smith, director Dell Secureworks.

Este un virus inteligent. În cazul în care contul bancar al victimei este gol, virusul caută alte informații și fișiere importante: fotografii sau documente cu informații confidențiale. Ca să aibă din nou acces la aceste fișiere, victimei i se cere sa achite o răscumparare.

Deocamdată nu există o estimare clară a pagubelor pe care le-a produs acest virus în anii care au trecut de la apariția sa pe internet. Cel puțin câteva sute de milioane de dolari.

Și chiar dacă producătorii de programe anti-virus au reușit să-l blocheze temporar, în mai puțin de două săptămâni, Gameover Zeus ar trebui sa se întoarcă pe internet într-o versiune reinventată.

Aceasta este o proprietate tot mai întâlnită a virușilor informatici. Dupa ce sunt detectați și blocați, își schimbă forma și reușesc să infecteze, din nou, calculatoarele.

„Pot să descarc acelaşi fişier, la o diferenţă de două minute, iar acel fişier şi-a schimbat semnătura în doar două minute”, explică Jason Steer, director FireEye.

Hackerii și virușii au ajuns să provoace pierderi anuale de 445 de miliarde de dolari, arată un recent studiu citat de Reuters.

Din aceasta sumă, 150 de miliarde reprezintă furtul datelor bancare. Statele Unite, China, Japonia și Germania sunt țările care pierd cei mai mulți bani și au și cele mai multe victime.

În SUA, 40 de milioane de oameni, aproximtiv 15% din populație, au fost victime ale furtului de informații personale. În Germania au fost afectate 16 milioane de persoane, iar în China - 20 de milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri