BUSINESS CLUB. Industria IT dă semnele unei noi bule speculative

Data publicării:
box

Aaron Levie are doar 28 de ani, dar deja gestionează afaceri de milioane de euro. A fondat Box, o companie aflată în slujba altor companii.

„Slujba noastră este să facem companiile mai productive, mai competitive și mai puternice, conectând oamenii și informațiile lor”, spune Aron Levie, fondator Box.

Ce face mai exact firma lui Aaron Levie? Oferă servicii de cloud computing. Și, chiar dacă publicul larg încă se mai străduiește să înțeleagă cum funcționează aceste servicii, cloud computingul este la modă atât în Silicon Valley cât și pe Wall Street.

Așa că tânărul Aaron Levie a decis să își ducă pe bursă afacerea care ajută alte afaceri. Prin listare speră să atragă nu mai puțin de 250 de milioane de dolari. Și, la cât de mare este apetitul jucătorilor de pe bursa de la New York pentru companii care par moderne și interesante, cel mai probabil tânărul va obține fără probleme sfertul de miliard pe care și-l doreote. Asta chiar dacă documentele completate înaintea listării vin cu un avertisment: „Avem un istoric de pierderi cumulate şi nu ne aşteptăm să fim profitabili în viitorul apropiat.”

Cu alte cuvinte, Box nu este o companie performantă și nici nu va fi prea curând. De la înființare și până acum, a strâns pierderi de peste 300 de milioane de euro. Nu este singura companie IT cu pierderi mari și ambiții și mai mari. Și este îngrijorător că astfel de companii reușesc din ce în ce mai ușor să facă rost de bani de pe bursa americană. Sunt semnele unei bule speculative.

În anul 2000, în Statele Unite s-a spart o bulă asemănătoare. Bula „.com” a companiilor care făceau afaceri pe internet. Multe dintre ele au intrat în faliment, iar investitorii au pierdut miliarde de dolari. Însă unele bule sunt mult mai dăunatoare.

Spargerea bulei imobiliare americane a fost unul dintre cele mai periculoase ingrediente ale crizei care a lovit întreaga lume. Iar în urma spargerii bulei imobiliare nu au pierdut doar băncile care au umflat-o, ci întreaga populație a globului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri