BUSINESS CLUB | Internetul mobil, revendicat de alți părinți

Data publicării:
tableta smartphone internet - GettyImages - 26 august

Compania are numai 16 angajaţi şi niciun produs. Deţine însă un portofoliu de peste 2.000 de brevete, majoritatea cumpărate de la compania Ericsson.

În documentele depuse în justiţie de marile grupuri se arată că Unwired Planet cere plata unor comisioane exagerate pentru licenţe. Dacă cererile Unwired Planet vor fi aprobate, drepturile de proprietate intelectuală ar putea valora sute de milioane de dolari.

Apariţia unor firme care există doar pentru a cumpăra brevete şi a le valorifica prin intermediul proceselor a provocat apeluri în SUA pentru o legislaţie care să combată aceste practici.

Unwired Planet a avut la un moment dat 2.200 de angajaţi, având activităţi în domeniul inovaţiilor tehnologice. Anterior, compania era cunoscută sub numele de Openwave Systems şi dezvolta software pentru dispozitive mobile, înainte de a pierde teren în faţa unor companii precum Nokia şi Ericsson. Openwave Systems şi-a vândut operaţiunile de produse în 2012, concentrându-se pe drepturile de proprietate intelectuală.

În 2013, Ericsson a convenit transferarea unor brevete către Unwired Planet, în schimbul unei participaţii la orice câştig obţinut de aceasta prin licenţierea patentelor, respectiv 20% din orice sumă care depăşeşte 100 de milioane de dolari şi până la 70% din veniturile de peste 500 de milioane de dolari.

Primele cinci procese urmează să decidă dacă brevetele sunt valide. Un proces final va stabili dacă Unwired Planet a încercat în mod rezonabil să negocieze licenţele pentru tehnologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri