Camera care vede prin corpul uman

Data publicării:
camera care vede prin corp - universitate edinburg

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh au inventat o cameră care poate vedea prin corpul uman, potrivit unui articol publicat în Biomedical Optics Express. Dispozitivul le permite să urmărească traseul instrumentelor medicale în timpul examinărilor interne.

Până acum, medicii au folosit radiaţiile X, dar acestea sunt proceduri foarte scumpe şi pot fi periculoase.

Camera creată la Universitatea din Edinburgh este concepută în aşa fel încât să detecteze sursele de lumină din corp, cum ar fi cea din vârful tubului endoscopic. Aparatul surprinde fotonii chiar şi prin 20 de centimetri de ţesut, dar mai e de lucrat la îmbunătăţirea rezoluţiei.

Oamenii de ştiinţă au făcut teste cu plămâni de oaie. În imagini se vede cum aparatul detectează lumina emisă de un endomicroscop şi identifică exact unde a ajuns instrumentul. Mai sunt câteva lucruri de finisat, dar specialiştii cred că, datorită acestui dispozitiv, se pot face multe intervenţii minim invazive şi foarte precise.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
terapia durerii
Terapia durerii, alternativă la chirurgia riscantă
aparatul
Aparat cu care pacienții sunt operați în „siguranță absolută”, dorit la Tîrgu Mureș
Partenerii noștri