Ce face Facebook cu tot ce ştie despre 20% din populația lumii?

Data publicării:
Facebook GettyImages-453248108

Imperiul Facebook este un imperiu clădit pe informaţii de la şi despre utilizatori. An după an, compania lui Mark Zuckerberg a inventat servicii noi şi a integrat alte companii Totul, cu un singur scop: acela de a atrage un public cât mai mare. De multă vreme, reţeaua are nu doar un public extrem de numeros, ci şi de o fidelitate remarcabilă, o combinaţie care transformă totul într-una dintre cele mai profitabile afaceri. Pentruj că este o combinaţie care poate fi vândută cu uşurinţă către publicitari.

Dată fiind, deci, cantitatea uriaşă de informaţii din vistieria Facebook, nu e de mirare că marile controverse se referă la cât de bine păstrate sunt aceste informaţii. Iar scandalurile legate de protejarea datelor cu caracter personal nu au fost chiar puţine.

Facebook monitorizează activitatea de pe Internet a tuturor persoanelor care ajung pe o pagină de pe site-ul reţelei sociale şi încalcă, astfel, legislaţia Uniunii Europene, conform unui raport prezentat, anul trecut, de publicaţia The Guardian. Asta, chiar şi atunci când persoana în cauză nici măcar nu are cont de Facebook sau a refuzat să accepte să îi fie monitorizată activitatea.

Şi Edward Snowden, deja celebrul fost angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate americane, a alimentat temerile privind securitatea comunicaţiilor personale prin intermediul Facebook.

Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei pentru Securitate Națională: „Companii precum Facebook sau Google au depus eforturi pentru a spori securitatea programelor lor. Sunt mai bune decât au fost, dar tot nu sunt sigure. Acestea sunt servicii periculoase şi ar trebui să folosiţi alternative care sunt mai bine criptate”.

Tehnicile agresive de optimizare fiscală ale Facebook, care plimbă banii prin paradisuri fiscale pentru a evita să plătească taxe au scandalizat şi ele numeroşi plătitori de taxe şi utilizatori de Facebook.

Dar asta nu e tot. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă activităţile teroriste care se desfăşoară prin intermediul Facebook. Lee Rigby, un militar britanic, a fost decapitat în 2013 de doi jihadişti.

Cu şase luni înainte de crimă, unul dintre ucigaşi îşi planifica faptele pe Facebook, împreună cu un presupus luptător al-Qaida din Orientul Mijlociu.

Reporter: „Ce s-ar fi întâmplat dacă Facebook ar fi anunţat serviciile de informaţii?”

Sir Malcolm Rifkind, fost preşedinte al Comisiei de Informaţii şi de Securitate: „În cazul în care computerele lor ar fi depistat această discuţie, ceea ce ar fi trebuit să o facă, şi dacă ar fi existat o procedură prin care cineva de la Facebook ar fi putut decide dacă să anunţe poliţia, atunci moartea lui Lee Rigby ar fi putut fi împiedicată.

Simon Milner, director de politici, Facebook UK & Irlanda: „Am depus eforturi considerabile, în ultimii trei ani, pentru a ne asigura că Facebook este un mediu hostil pentru terorişti. În puţinele situaţii în care depistăm pe cineva care organizează activităţi ce pot constitui un risc iminent la adresa vieţii cuiva, putem şi îi reclamăm pe aceşti oameni autorităţilor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri