Cea mai rapidă cameră de filmat din lume

Data actualizării: Data publicării:
cea mai rapida camera

Specialiştii unei universităţi din Suedia spun că au creat cea mai rapidă cameră de filmat din lume. Este atât de rapidă, încât poate surprinde mişcarea fotonilor, relatează „Jurnalul de Științe” de la Digi World.

Camera inventată de suedezi poate filma cu cinci trilioane de cadre pe secundă şi surprinde momente care nu durează mai mult de 0,2 trilionimi de secundă. Niciun alt aparat nu se apropie de performanţă.

Dispozitivul poate filma chiar şi mişcarea moleculelor, prin urmare ar putea fi folosit pentru procese chimice, biologice sau în biomedicină.

Ca să arate cât de precisă este camera, cercetătorii de la Universitatea din Lund au înregistrat cum străbate lumina o distanţă egală cu grosimea unei coli de hârtie. Un proces foarte rapid, care durează doar o picosecundă.

Care este secretul? Spre deosebire de celelalte camere de filmat la viteze foarte mari, care surprind imaginile una câte una într-o secvenţă, aparatul suedezilor are un algoritm inovator, care captează mai multe imagini codate într-o singură fotografie.

Urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, „Jurnalul de științe” de la Digi World, prezentat de Teodora Băloi. 

De asemenea, mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei găsiți în secțiunea dedicată a site-ului Digi24.ro: http://www.digi24.ro/stiri/sci-tech

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri