Cei mai periculoşi oameni din mediul online în 2015

Data publicării:
Hacker

Edward Snowden Fostul agent NSA este, în funcţie de tabăra în care te situezi, fie cel mai periculos om de pe internet, fie cel mai eroic, scrie Wired, citat de Mediafax.

În cele 18 luni de la publicarea documentelor sale desecretizate, lumea a aflat despre colecţiile masive de înregistrări telefonice deţinute de NSA, eforturile agenţiei de a slăbi criptarea folosită nu doar de cetăţeni obişnuiţi, dar şi de guvernul american, lupta agenţiei cu giganţi ca Yahoo şi Google pentru obţinerea de informaţii despre clienţii lor, precum şi procedurile sale ofensive împotriva administratorilor de sistem din companiile de telecomunicaţii cu scopul de a submina reţelele lor celulare. În opinia unora, Snowden a expus într-un mod riscant operaţiuni secrete cruciale care aveau obiectivul de a combate potenţiali terorişti şi alţi adversari ai statului. Alţii consideră, în schimb, că a îndreptat un reflector mult dorit asupra unor programe care sfidează legea sau care o calcă pur şi simplu în picioare.

Kim Jong-un Deşi nu se ştie exact dacă în spatele atacului cibernetic asupra companiei Sony s-a aflat sau nu Coreea de Nord,simpla sugestie că liderul nord-coreean a fost în vreun fel responsabil pentru intruziunea şi ameninţările faţă de cinematografe a făcut ca Sony să anuleze iniţial lansarea filmului "The Interview", pentru ca apoi comedia să debuteze online pentru un record de 18 milioane de dolari din vânzări. Controversata producţie a devenit astfel primul film major de studio care să fie lansat online în aceeaşi zi în care a fost lansat în cinematografe. Aşadar, pe lângă un arsenal periculor de arme nucleare aflat în posesie, Kim Jong-un este considerat acum şi un primejdios factor influent la nivelul pieţei globale.

Cody Wilson La numai 26 de ani, Cody Wilson şi-a construit deja o carieră dintr-o serie de proiecte digitale considerate cele mai controversate din istorie. Un libertar radical, Wilson şi-a câştigat celebritatea prin inventarea primei arme complet printabile în format 3-D, Liberator. Scopul său: să permită oricui, în orice colţ al lumii, să creeze cu un singur click o armă letală din plastic, iar prin acest lucru să demonstreze cum noile tehnologii pot reduce întreaga noţiune de regulă la ceva perimat. Recent, tânărul a colaborat cu Amir Taaki pentru Dark Wallet ("portofelul întunecat"), o aplicaţie care şterge urma monedelor bitcoin.

Amir Taaki Pe măsură ce sistemul de plată digital Bitcoin a devenit regularizat de instituţii financiare de bază, Taaki s-a luptat pentru a aduce "cripto-valuta" înapoi la rădăcinile sale: independentă, incontrolabilă şi subversivă. Alături de Cody Wilson, Taaki a condus procesul de dezvoltare a Dark Wallet, programul care permite cheltuirea bitcoin fără să fie depistată, asigurând folosirea sa în economia "internetului întunecat" şi alte aplicaţii nu foarte legale. Mai devreme în acest an, a câştigat un hackathon (maraton de hacking) din Toronto după ce a scris codul pentru DarkMarket, un prototip pentru o piaţă de bitcoin unul-la-unul care ar putea aduce comerţul din piaţa neagră online le un nivel imun faţă de aplicarea legii.

Verto Verto este pseudonimul administratorului site-ului Evolution, cea mai mare piaţă anonimă a internetului. Verto este şi fondatorul forumului Tor Carding, o piaţă anonimă pentru numere de carduri de credit furate. Evolution a strâns până în prezent mai mult de 22.000 de oferte de produse majoritar ilegale, printre care şi arme şi date de pe carduri de credit furate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri