China avertizează asupra unui nou virus informatic. Cum acționează acest malware

Data publicării:
hacker
Foto: Gulliver/Getty Images

China îi îndeamnă pe utilizatorii de Windows să se protejeze împotriva unui nou virus informatic similar virusului WannaCry care a afectat săptămâna trecută sute de mii de computere peste tot în lume, informează joi AFP.

hacker
Foto: Gulliver/Getty Images

Virusul UIWIX criptează și redenumește fișiere datorită unei breșe în sistemul de operare Windows, a explicat miercuri Centrul național pentru răspuns de urgență la virușii informatici, îndemnând-i pe utilizatori să instaleze ultima actualizare disponibilă.

Chiar dacă în China nu a fost detectată deocamdată nicio contaminare, virusul s-a răspândit în alte țări, suscitând o alertă, săptămâna trecută, din partea firmei daneze de securitate cibernetică Heimdal Security.

'Malware-ul UIWIX vine în urma lui WannaCry, însă fără 'kill switch' și cu aceleași capacități de autoreproducere care îi permis să se propage mai repede', a avertizat Heimdal citat de Agerpres. Absența funcției kill switch pentru stoparea propagării virusului înseamnă că UIWIX ar putea fi și mai puternic decât WannaCry, adaugă compania daneză. Alți experți estimează însă că UIWIX se propagă mult mai lent decât WannaCry.

Un alt virus, denumit Adylkuzz, a fost descoperit la începutul săptămânii, potrivit cabinetului de securitate cibernetică Proofpoint, care a estimat că atacul ar avea 'o anvergură mult mai mare' decât cel cauzat de WannaCry.

Sute de mii de PC-uri și aproape 30.000 de instituții au fost afectate în China de WannaCry, potrivit Qihoo 360, unul dintre primii furnizori de programe antivirus în statul asiatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri