Cum îți poți recupera gratuit datele furate de hackeri

Data publicării:
cyber securitate hacker calculator parola facebook guvern

Bitdefender și Inspectoratul General al Poliției Române pun la dispoziție un instrument pentru decriptarea datelor. Este vorba despre o cheie pentru clasa de ransomware Bart, care îi ajută pe utilizatori să-și recupereze fără să mai plătească recompense hackerilor.

cyber securitate hacker calculator parola facebook guvern

Demersul este parte a proiectului No More Ransom, inițiat de Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, relatează start-up.ro.

Kit-ul pus la dispoziție de Bitdefender și IGPR funcționează pentru toate versiunile cunoscute ale amenințării ransomware Bart și este disponibil pe nomoreransom.org.

Aplicațiile ransomware sunt instrumente folosite de hackeri pentru a cripta datele găsite pe calculatoarele unor companii, instituții sau persoane fizice. Le trimit apoi mesaje prin care cer răscumpărare, de obicei în moneda virtuală bitcoin, în schimbul unei chei de acces la datele criptate.

Aplicația ransomware Bart a apărut în iunie anul trecut și, spre deosebire de majoritatea celorlalte familii de ransomware, Bart nu are nevoie de o conexiune la internet ca să poată cripta fișiere. În plus, datele sunt criptate mult mai rapid.

Inițiativa este prima din acest fel din cadrul protocolului de colaborare în materie de Darknet (internetul ascuns, care nu este accesibil din motoarele de căutare) semnat recent între Bitdefender și IGPR.

Instrumentul de decriptare este furnizat gratuit utilizatorilor în condițiile în care amenințarea ransomware este cea mai mare temere a specialiștilor IT, potrivit unei statistici realizate de Bitdefender.

Citiți mai mult pe start-up.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri