Cutremurul, anunțat prin telefon. Aplicația a fost concepută împreună cu Institutul de Seismologie Aplicată

Data publicării:
alerta

Răzvan și-a instalat aplicația care îl anunță apropierea unui cutremur acum mai bine de 1 an, când era convins că investiția nu-l va ajuta de fapt cu nimic. Duminică noaptea s-a răzgândit.

„Funcționează fix ca o alarmă. Sună telefonul, te sperii, spui că te sună cineva. M-am uitat la telefon, scria alertă cutremur. Am avut timp doar să mă ridic din pat și să mă adăpostesc sub o grindă. Ei spun că te anunță cu 30 de secunde înainte, pe mine în mod particular m-au anunțat cu 5-6 secunde înainte”, spune Răzvan Pascu, consultant în comunicare.

Aplicația anunță doar cutremurele cu o magnitudine mai mare de 4,8 pe scara Richter și costă 100 de euro pe an.

Investiția merită doar dacă stai cât mai departe de sursa cutremurului. Astfel, dacă un seism se produce în Vrancea, unda ajunge la Covasna în 10 secunde, la Bacău în 20 și la București în 34 de secunde.

Pentru cei care nu au încredere în astfel de metode hi-tech, asigurarile rămân principala metodă de protecție. La sfârșitul lunii septembrie, doar 425.000 de locuințe erau asigurate. Pentru alte 3,8 milioane de case exista polițe facultative. Asta înseamnă că doar jumătate din proprietarii caselor din România vor putea primi despagubiri în caz de calamitate.

„Dauna maximă probabilă pentru riscuri de cutremur și inundații arată o daună maximă probabilă de 2,8 miliarde de euro. Este o cifră raportată de asiguratori”, a explicat Radu Soviani, purtător de de cuvânt Autoritatea de supraveghere Financiară.

Din păcate pentru clădirile cu bulină roșie, legea interzice asigurările, iar aplicațiile pentru telefoanele inteligente devin, practic, inutile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri