Dronele, din ce în ce mai prezente în viața noastră

Data publicării:
oameni care lucreaza la drone 1

În Timiş, o dronă cu o greutate de aproape 3 kilograme a fost folosită pentru căutarea unei femei dispărute.

În agricultură, dronele pot înlocui prezenţa topografilor pe teren. Parcelele sunt filmate de sus iar imaginile sunt analizate cu ajtorul unui soft 3D.

„Există inclusiv un proiect al unei drone care poate duce un colac de salvare unde este nevoie. Până ajunge salvamarul, drona poate fi acolo în câteva secunde”, spune Paul Dorneanu, proprietarul unei drone.

NASA proiectează o dronă cu 10 motoare, echipată cu camere infraroşu şi care poate urca până la 500 de metri înălţime.

Această dronă îşi poate schimba geometria aripilor în zbor. Este controlată de un computer de mărimea unei tablete, iar imaginile sunt primite în timp real de ingineri.

Un alt proiect, de data aceasta din Marea Britanie, îşi propune folosirea aeronavelor uşoare pentru construirea unor refugii provizorii în zonele calamitate. Terenul este scanat din aer, iar imprimanta 3D ataşată dronei proiectează imaginea refugiului.

Cel mai recent exemplu de folosire a dronelor vine din Nepal, unde aparatele au redat în imagini dimensiunile dezastrului provocat de cutremurul de pe 25 aprilie.

Pe de altă parte, în New York, afişul unei cunoscute firme a fost vandalizat cu ajutorul unui aparat de zbor comandat de la distanţă. Poliţiştii nu au reuşit să-l identifice pe posesorul acestuia.

În România, în momentul în care vrei să cumperi o astfel de dronă trebuie să știi că trebuie să parcurgi mai mulți pași. Trebuie să o înregistrezi. Cu cât, însă, motoarele sunt mai puternice, cu cât zboară mai sus, cu atât legislația devine mai stufoasă.

Dacă vorbim de dronele sub 150 de kilograme, certificatul de identificare, avizul MApN pentru filmări aeriene. Mai este nevoie de o aprobare pentru zona segregată, emis de MApN și Romatsa”, explică Remus Dogaru, inspector la Autoritatea Aeronautică Română.

Preţul unei drone începe de la 500 de euro şi poate depăşi 15.000 de euro. Se estimează că în România sunt cel mult 500 de drone operaţionale, însă doar circa 60 dintre ele sunt înregistrate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri