Europa şi Coreea de Sud, alianţă pentru tehnologia 5G

Data publicării:
5G

Tehnologia actuală 4G mai este cunoscută şi ca LTE (Long-Term Evolution), ceea ce înseamnă evoluţie pe termen lung. Durata pare însă să fie scurtată de graba de a trece la un sistem şi mai rapid. Şi este o cursă a celui care ajunge mai repede acolo.

Chinezii ar dori să-şi facă o rezervare. Huawei a anunţat investiţii de 600 de milioane de dolari în următorii patru ani, exclusiv pentru a dezvolta următoarea fază a comunicaţiilor mobile. Satele Unite nu au o strategie guvernamentală, însă universităţile, care primesc şi subvenţii, deja fac cercetări.

Mediul de afaceri european a atras atenţia asupra faptului că blocul comunitar va suferi cumplit dacă nu se va implica în dezvoltarea noului standard. Şi în acest context, acordul cu Coreea de Sud este crucial pentru că Europa a pierdut teren în ultimii ani. La începutul telefoniei mobile, tehnologia europeană GSM era vârful industriei, dar, apoi, nu a mai apărut nimic revoluţionar pe continent.

Noile standarde au fost dezvoltate în alte locuri, iar Europa le-a importat. De cealaltă parte, Coreea de Sud a forţat dezvoltarea, deoarece ea reprezintă noi surse de venit pentru companiile din această ţară, mai ales pentru Samsung, care îşi trage cea mai mare parte din profit din comunicațiile mobile.

Parteneriatul cu Coreea de Sud poate fi crucial în acest moment. Şi, în acelaşi timp, o modalitate de a domoli ascensiunea Chinei. Deşi este făcut la nivel oficial, el se va baza pe companii private. În Coreea de Sud vor fi greii industriei: Samsung, LG și SK Telecom. În zona europeană se vor reuni într-un parteriat privat grupuri specializate, mai ales în reţelistică: Ericsson, Nokia, Alcatel.

Bruxellesul anunţa la sfârşitul anului trecut că va aloca 700 de milioane de euro pentru dezvoltarea 5G, cu alte trei miliarde de euro venite de la companiile private implicate.

Uniunea Europeană a ales bine cu cine să se alieze în acest caz. Coreeni au anunţat că au reuşit să facă transfer de date foarte rapid folosind o bandă mai largă. Dacă, în cazul tehnologiei 4G, un film de o oră şi jumătate la o calitate bună poate fi descărcat în șase minute, cu standardul 5G durează şase secunde.

Noua tehnologie ar urma să fie disponibilă în apropierea lui 2020, însă europenii şi sud-coreenii se grăbesc. Ei vor să aibă foare rapid o direcţie clară asupra sistemului ce va fi dezvoltat și asupra standardelor şi frecvenţelor radio ce vor fi folosite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri