GADGET. Ce înseamnă cloud storage?

Data publicării:
CLOUD STORAGE

În timp ce stocarea în cloud sună a fi ceva ce are legătură cu fronturile atmosferice şi precipitaţiile enervante, ea se referă de fapt la salvarea informaţiilor într-un centru de date care nu se află fizic la noi în casă şi este administrat de altcineva decât noi înşine. În loc să stocăm informaţii pe PC-urile, tabletele, telefoanele sau laptopurile noastre ne folosim de conexiunea omniprezentă la internet să accesăm toate informaţiile la care ţinem de oriunde am fi.

La o primă vedere, stocarea în cloud prezintă o serie de avantaje în faţa tradiţionalului copy/paste pe hardul extern. Spre exemplu, dacă va stocaţi datele în „nori” nu vă veţi mai confrunta cu situaţia în care să fie nevoie să va plimbaţi cu licenţă pe stick după voi, deoarece o puteţi accesa şi de acasă, şi de la bibliotecă, şi de la centrul de printare. În plus, în era digitalizării în care cu toţii deţinem un smartphone, un laptop şi o tabletă, stocarea în cloud ne scuteşte de sarcina de a ne copia individual informaţiile pe fiecare dintre aceste device-uri şi sincronizează automat datele. Mai mult, cu planul potrivit de stocare puteţi share-ui fişierele vostre cu prietenii sau colegii şi să transformaţi un proiect individual într-o colaborare.

Cum funcționează

Există sute de servicii şi sisteme diferite de stocare în cloud. Unele dintre ele se concentrează pe un tip de serviciu foarte specific, cum ar fi stocarea de mailuri sau de fotografii digitale. Altele sunt capabile să păstreze tot soiul de informații digitale. Unele sisteme de stocare sunt nişte business-uri de mici dimensiuni, în timp ce altele sunt atât de mari, încât tot echipamentul din data center le ocupă un întreg depozit în Finlanda.

În forma sa cea mai de bază, un sistem de stocare în cloud are nevoie doar de un server de date conectat la internet ca să funcţioneze. Un client, fie el PC, tabletă sau telefon mobil, trimite copii ale unui fişier pe internet către server, iar acesta înregistrează informaţia. Când clientul doreşte să reacceseze informaţia, o face prin intermediul unei interfețe web-based. În acel moment, serverul fie îi trimite clientului înapoi fişierul, fie îi permite să facă modificările dorite direct în cloud.

Sistemele de cloud storage se bazează pe sute de servere de date. Deoarece orice echipament tehnic are din când în când nevoie de mentenanţă şi reparaţii, este esenţial din rolul tău de serviciu de stocare să te asiguri că informaţia este copiată pe mai multe „maşinării". Acest proces se numeşte redundanţa. Iar fără aceasta, niciun serviciu de cloud storage nu i-ar putea asigura pe clienţii săi că îşi pot accesa informaţiile fie ploaie, fie vânt sau o pană de curent sau un cablu deconectat.

Numărul serviciilor de cloud storage creşte pe zi ce trece. Nu numai că există sute de companii care ne lasă să ne salvăm datele la ele în server, dar şi spaţiul pe care ni-l pun la dispoziţie este din ce în ce mai mare.

Cu siguranţă sunteţi deja familiari cu unii dintre providerii de servicii cloud, deşi nu va gândiţi la ei în acest fel. Servicii precum Google Docs, Gmail, Yahoo Mail, Flickr sau Picasa, YouTube sau Vine, Facebook sau MySpace sunt tot servicii specializate de stocare în cloud. Şi asta deoarece indiferent dacă vorbim despre documente, fotografii sau clipuri video, principiul este acelaşi: aceste servicii online va permit să urcaţi informaţiile pe serverele lor unde au grijă de ele să nu se piardă şi să fie mereu accesibile.

Predicții de viitor

Servicii precum Dropbox, Google Drive sau iCloud sunt capabile să stocheze orice fel de informaţii. Există, însă, suficientă cerere pentru tot spaţiul virtual pe care companiile se străduiesc să îl achiziţioneze în ultimii ani? O teorie este că dacă există un loc liber, cineva se va găsi să îl umple. Alţii consideră că industria se va lovi de un crash similar cu cel al bulei „punct-com” din 2000.

Câţiva teoreticieni îşi imaginează un viitor în care absolut toate informațiile noastre vor fi stocate „în nori”. Un viitor în care conceptul de proprietate asupra datelor şi informaţiilor va dispărea. Alţii sunt mai optimişti şi susţin că nu vom ajunge să trăim în această utopie în care informaţia va exista, iar dreptul de proprietate intelectuală se va dilua iremediabil.

Tehnici de securizare

Cele mai mari două griji cu privire la stocare în cloud sunt încrederea cu care îi credităm pe furnizorii de spaţiu şi securitatea informaţiilor personale. Nu am fi niciodată dispuşi să le dăm celor de la Dropbox informaţiile noastre preţioase, dacă nu am fi siguri că indiferent ce calamitate naturală se abate asupra serverelor lor, noi şi numai noi o să ne putem accesa pozele şi muzica la orice oră din zi sau din noapte.

Pentru a securiza informaţiile, se folosesc o serie de tehnici. În primul rând, fiecare fişier este criptat folosind un algoritm complex. Iar decodarea mesajului se face cu ajutorul unui „encryption-key”. Deşi este posibil ca un hacker foarte talentat să decodeze o cheie criptată, pe lângă talent ar avea nevoie şi de o capacitate de procesare atât de mare, încât nu reprezintă un pericol palpabil.

Pe lângă codare, orice sistem de cloud storage funcţionează pe bază de autentificare şi ne cere un username şi o parolă. Asta face lucrurile şi mai dificile pentru răuvoitori. Însă chiar şi aşa, oamenii încă sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde informațiile în mâini rău intenționate. De aceea, companiile de cloud storage investesc foarte mult în a găsi metode cât mai eficiente pentru a ne proteja datele.

Companiile care oferă servicii de stocare trăiesc şi mor după renumele sau reputaţia lor. Este în interesul fiecărui serviciu de acest fel să furnizeze un climat cât mai sigur şi mai stabil pentru informaţiile noastre.

Care sunt cele mai bune platforme de cloud storage aflați din materialul video de mai jos:



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri