GADGET. Este Microsoft Surface 3 tableta-laptop la care visăm cu toții?

Data publicării:
windows surface 3

Prima încercare a Microsoft, Surface RT, a fost un eşec. Surface RT a fost o lansare atât de dezastruoasă, încât compania a pierdut 900 de milioane de dolari. Nu a reușit să vândă toate unităţile produse.

A doua încercare a Microsoft s-a materializat în lansarea Surface 2, care avea un design mai frumos şi performanţe mai bune. Tableta nu era însă la fel de uşor de folosit ca un laptop şi lipsa unui sistem de operare complet înseamna că nu beneficia de suficient de multe aplicaţii touch-friendly.

Deși au fost făcute multe greşeli pe parcurs, tableta Surface a fost mereu interesantă în felul ei, mai ales prin faptul că nu a fost niciodată o simplă clonă de iPad. Deşi nu s-a ridicat niciodată la nivelul la care îşi propunea Microsoft să fie, Surface a fost mereu un device promiţător ascuns sub carcasă.

Aşadar am ajuns în 2015 şi avem o nouă încercare din partea companiei Microsoft care se numeşte Surface 3. Iar această încercare demonstrează că Microsoft învaţă din propriile greşeli. Tableta rulează într-un final o versiune completă de Windows şi implicit toate aplicaţiile pe care le putem folosi şi pe PC-uri, Chrome, iTunes, Photoshop sau Illustrator. Este însă asta suficient? Este a treia oară cu noroc pentru gama Surface?

La prima vedere, Surface 3 arată aproape identic cu Surface 2 lansată acum un an şi jumătate. Cu aceeaşi carcasă de aluminiu mat, tableta arată frumos, modern şi premium. Sub acest aspect similar există câteva diferenţe importante. Surface 3 este şi mai subţire şi mai uşoară decât predecesoarea sa, iar dimensiunile au fost schimbate, astfel încât noua Surface se simte într-un final ca o tabletă. Displayul de 10,8 inchi are o rezoluţie de 1920 pe 1280 de pixeli, ceea ce îl face puţin mai mare decât cel de pe Surface 2, şi un aspect ratio de 3 pe 2 care într-un final face tableta mult mai uşor de folosit în modul portret. Displayul este luminos şi bine definit, cu unghiuri de vizualizare extraordinare.

Ca tabletă, Surface 3 este mai mare, mai grea şi mai groasă decât iPad Air 2, însă utilizatorii beneficiază de mult mai mult. Tableta are un port USB 3.0, un MiniDisplay Port, un slot MicroUSB, o intrare jack pentru căşti şi un slot MicroSD.

În timp ce Surface RT şi Surface 2 se foloseau cu dificultate în poală pe post de laptop, din pricina suportului inflexibil, Surface 3 funcţionează în trei unghiuri diferite. Pe Surface 3 primul unghi este complet inutil în formă de laptop şi deşi al doilea este utilizabil, cel de-al treilea este de departe cel mai bun. Noua copertă ce poartă numele de Type Cover îmbunătăţeşte semnificativ experienţa de utilizare a lui Surface pe post de laptop. Husa integrează o nouă tastatură iluminată din spate, care se simte suficient de aproape de cea a unui laptop, încât să nu avem nimic de comentat. Microsoft este în mod evident nerăbdător să lanseze Windows 10 şi vedem asta şi pe tastatura lui Surface 3, unde nu mai regăsim butoane precum print screen, insert, settings sau alte shortcut-uri de Windows 8. Din păcate însă, Type Cover-ul trebuie cumpărat separat şi costă 129 de dolari.

În timp ce trackpad-ul este semnificativ mai performant pe noul Surface, este în continuare extrem de mic pentru a putea fi folosit eficient. Şi asta este o problema mare pentru un device care se vrea a fi un laptop productiv.

Un nou mod de a interacţiona cu Surface 3 implică folosirea unui pen. Acelaşi stilou pe care utilizatorii de Surface Pro îl foloseau până acum se poate utiliza şi pe noul Surface 3. Stiloul funcţionează extrem de bine şi este foarte natural să iei notiţe în OneNote sau să desenezi în Illustrator. Se simte puţin în continuare că sistemul de operare ar trebui să fie mai bine optimizat pentru pen, însă folosirea lui în interiorul anumitor aplicaţii este extrem de distractivă. Din păcate, nici pen-ul nu vine în cutie cu noul Surface şi va trebui să cheltuiți 50 de dolari pentru a-l achiziţiona separat.

Cea mai mare schimbare pe care o aduce Surface 3 se află însă în interior. Microsoft a optat pentru un procesor Intel Atom x7 ceea ce înseamnă că Surface 3 rulează o versiune full a sistemului de operare Windows 8.1 şi poate rula toate aplicaţiile tradiționale de desktop. Acesta nu este acelaşi Atom blestemat din primele zile ale netbook-urilor, însă performanţa tabletei nu este comparabilă cu PC-urile de 500 de dolari. Chrome, Photoshop, iTunes şi multe alte aplicaţii rulează grozav la nivelul basic, însă lucrurile se încetinesc considerabil când vreţi să faceţi multitasking sau când încărcați imagini de mari dimensiuni.

Steam este excepţia principală, la fel ca majoritatea jocurilor moderne care pur şi simplu refuză să ruleze. Asta nu e chiar surprinzător, întrucât Surface 3 nu este gândită ca un laptop de gaming, aşadar dacă vă limitaţi la joculeţe mobile din Windows Store totul ar trebui să decurgă conform planului.

Din punct de vedere al bateriei, Surface 3 rezistă la o zi de muncă fără să fie nevoie să o băgaţi în priză. Asta înseamnă aproximativ șapte ore de funcţionare, ceea ce este doar cu 40 de minute mai puţin decât varianta Pro. Pentru cei mai mulţi oameni această perioadă de funcţionare este satisfăcătoare, deşi mijloacele prin care tableta atinge această performanţă sunt destul de agresive. Aşadar, trebuie să va aşteptaţi ca ecranul tabletei să îşi reducă luminozitatea la minim sau să intre în modul de „somn” chiar şi când este băgată în priză atât timp cât aţi ajus în zona „roşie” a bateriei. Un lucru deosebit de enervant pe modelele anterioare Surface era viteza cu care se consumă bateria tabletei atunci când nu era folosită. Acest aspect a fost de asemenea îmbunătăţit pe noul model, iar Surface 3 „mănâncă” aproximativ 3% din baterie pe o perioadă de 12 ore în care nu este utilizată. Tableta nu se încinge aproape niciodată, indiferent de cât de solicitante sunt aplicaţiile pe care le rulaţi. Nu există niciun ventilator, niciun zgomot şi tabletă rămâne la temperatura optimă, aşa cum ar trebui.

Deşi Surface 3 va fi fără îndoială upgradată la Windows 10, pentru moment ea se vinde cu Windows 8.1. Aplicaţiile care rulează în fullscreen şi navigarea ciudată cu tastatura şi trackpadul rămân o experienţă frustrantă, însă dacă evaluăm device-ul doar în modul tabletă este destul de plăcut să navigaţi prin Start Screen. Aceasta este principala critică pe care utilizatorii şi specialiştii i-au adus-o sistemului de operare Windows 8.1 şi care se aplică şi deviceului Surface 3: este un amalgam nereuşit de legacy şi nou. Un laptop care nu este chiar un laptop şi o tabletă care este aproape o tabletă, însă nu are suficient de multe aplicaţii touch-friendly ca să completeze experienţă. Windows Store este într-un impas şi stagnează de aproape un an ceea ce nu ajută deloc „cauza” Surface 3.

La baza Surface 3 este o variantă micşorată a lui Surface Pro 3 care este mai ieftină şi mai slabă ca performanţe. Pentru mulţi preţul de 500 de dolari este atractiv, însă odată ce aţi adăugat la pachet şi Type Cover-ul şi pen-ul ajungeţi la o suma de 680 de dolari şi asta numai pentru modelul de bază.

Chiar dacă device-ul este fără îndoială interesant şi dacă va hotărâţi să vă cumpăraţi unul vă veţi distra cu el în casă, fără îndoială el nu poate înlocui laptopul. Din păcate, pentru moment povestea lui Surface nu are un happy end. Este tableta care nu îţi poate înlocui laptopul în aceaşi măsură în care este tableta care şi-ar dori să facă asta. Poate pur şi simplu a venit momentul ca Microsoft să producă un laptop Surface și să termine cu toată confuzia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri