Google Chrome, spionul digital

Data publicării:
sigla google chrome

E o sală de şedinţe, iar ce se discută acolo trebuie să rămână acolo. Toţi cei care stau la masă au în faţă un laptop sau un telefon conectat la internet, iar prin Google Chrome și opțiunea de comenzi vocale, conversaţiile ar putea fi stocate şi în serverele gigantului de peste Ocean. Microfoanele şi camerele web sunt activate fără ca utilizatorii să ştie.

„Microfonul ascultă tot ceea ce înseamnă sunet ambiental. Urmăreşte inflexiuni ale vocii sau tipare vocale prin care el caută să recunoască o comandă pe care o asociază unei instrucţiuni. Depinde foarte mult de cât anume din acest tipar încearcă să recunoască. Poate fi vorba de trei secunde, 30, un minut sau trei minute”, explică Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică.

Potrivit IT-iştilor americani, utilizatorii au descărcat codul Google după ce şi-au făcut update la aplicaţia cu ajutorul căreia navigau pe internet. S-a instalat în acest fel un soft ascuns care s-a activat şi a început să asculte. Ar fi auzit conversaţii din dormitoare sau birouri din toată lumea.

Doi bărbați discută la o masă, pe care au un laptop deschis:

- Aseară am făcut piaţa, m-a trimis soţia, am ajuns târziu acasă.

- Florin te-a sunat?

- Da, o să ne întâlnim peste câteva zile.

Tot acest dialog a fost înregistrat şi e stocat pe serverele Google. Știu cei de acolo şi că a făcut el piaţa, şi cu cine se întâlneşte peste câteva zile.

O dovadă clară că acest lucru s-a întâmplat nu putem avea.

Un lucru e cert, însă. Google lucrează cu NSA şi atunci când vine vorba de securitate naţională, Guvernul SUA poate să aibă acces la anumite date.

Recent, în presă au apărut dezvăluiri conform cărora serviciile secrete americane i-ar fi interceptat pe ultimii trei şefi de stat ai Franţei.

Poate să ştie Google ce vorbim noi în încăperea asta?

„Teoretic, da, dar sunt convins că şi ei trebuie să respecte nişte norme și sunt verificaţi de anumite autorităţi”, spune Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică.

Chiar dacă Google nu foloseşte şi nu păstrează înregistrările, microfonul şi camera laptopului sau telefonului rămân deschise, iar alţi administratori de site-uri ar putea să se folosească de ele şi să fure date confidenţiale.

Aceiaşi specialiştii în securitate informatică spun că şi utilizatorii obişnuiţi au partea lor de vină atunci când sunt interceptaţi de diverse companii sau hackeri. Ei instalează tot felul de aplicaţii, dar nu citesc niciodată termenii şi condiţiile în care acestea funcţionează.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri