Google, despre ancheta CE: Android este bun pentru competiția de pe această piață și consumatori 

Data publicării:
sediu google - GettyImages-486234008-1

 

Foto: Gulliver/ Getty Images

Google a precizat că este dispus să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a demonstra că Android este bun pentru competiția de pe această piață și pentru consumatori.

„Sistemul de operare Android a ajutat la dezvoltarea unui ecosistem remarcabil și, foarte important, durabil, bazat pe software open-source și pe deschiderea spre inovație. Suntem gata să lucrăm împreună cu echipa Comisiei Europene pentru a demonstra că Android este bun pentru competiția de pe această piață și pentru consumatori", a afirmat Kent Walker, Senior Vice President & General Counsel la Google.

Amintim că, Comisia Europeană a acuzat Google că a făcut abuz de poziție dominantă prin faptul că i-a obligat pe producătorii și operatorii de telefoane mobile și tablete care operează cu Android să instaleze serviciile sale, precum motorul de căutare Chrome, și nu pe cele ale altor competitori.

În comunicarea privind obiecțiunile prezentată miercuri, Comisia susține că Google a încălcat normele antitrust ale UE, obligând producătorii să preinstaleze Google Search și browserul Chrome aparținând Google și obligându-i să seteze ca implicit serviciul de căutare Google Search pe dispozitivele lor, ca o condiție pentru acordarea licențelor pentru anumite aplicații aflate în proprietatea Google; împiedicând producătorii să vândă dispozitive mobile inteligente care funcționează cu sisteme de operare concurente bazate pe codul sursa deschis Android; oferind stimulente financiare producătorilor și operatorilor de rețele de telefonie mobilă cu condiția să preinstaleze în exclusivitate Google Search pe dispozitivele lor.

Preocupările Comisiei au fost prezentate într-o comunicare privind obiecțiunile adresată Google și societății sale mamă, Alphabet.

Telefoanele inteligente și tabletele reprezintă mai mult de jumătate din traficul pe Internet la nivel mondial și se preconizează că vor avea o pondere și mai mare în viitor. Aproximativ 80% dintre dispozitivele mobile inteligente din Europa și din lume utilizează sistemul de operare mobil Android, dezvoltat de Google.

Google acordă licențe pentru utilizarea sistemului său de operare mobil Android producătorilor terți de dispozitive mobile.

În aprilie 2015, Comisia a inițiat o procedură referitoare la comportamentul Google în ceea ce privește sistemul de operare și aplicațiile Android. În acest stadiu, Comisia consideră că Google deține o poziție dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe Internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obțină o licență și ale magazinelor de aplicații pentru sistemul de operare mobil Android.

În general, Google deține cote de peste 90% pe fiecare dintre aceste piețe din Spațiul Economic European (SEE).

Citiți și:

Sistemul de operare Android al celor de la Google a intrat în vizorul Comisiei Europene

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri